Allt du behöver veta när du ska bygga den bästa stödmuren


Det finns flera anledningar till varför man vill bygga en stödmur i trädgården. En stödmur är inte bara praktisk och snygg, utan är också ett utmärkt sätt att jämna ut en lutande tomt. I denna köpguide får du all information du behöver när det är dags att resa en vacker mur.

Stödmur

Så fixar du den bästa stödmuren för trädgården

En stödmur är inte detsamma som vilken mur som helst, utan är en mur där fyllnadsmassa vanligtvis finns bakom muren. På så sätt kan man säga att murmodellen är mycket enkelsidig, men den fyller fortfarande en viktig funktion. Några anledningar till varför man vill bygga en stödmur kan vara för att vinna mer tomtyta, men den kan också användas för att skapa intressanta och vackra nivåskillnader eller för att skapa riktigt bra förutsättningar för plattor och marksten.

Stödmurar lämpar sig således bäst för dig som har en trädgård, men vilken mursten som du ska välja beror bland annat på vad det är för mur som du vill ha och vilken funktion som du önskar att den ska fylla. Ytterligare ett vanligt användningsområde är när du vill ge stöd till terräng eller rabatt.

Välj en mur som passar markförhållanden och höjd

Att bygga med stödmur är relativt enkelt, men vissa stödmurar har högre krav än andra. En mur som ska ge stöd till en mindre rabatt kommer t.ex. inte att behöva ha lika höga krav som en stödmur som ska användas för att skapa en terrassering till uppfarten eller liknande. Denna mur kommer naturligtvis att behöva vara stadigare och byggd på ett sätt så den klarar av belastningen och påfrestningen av ett fordon. Är du osäker på vilken typ av sten som du behöver gör du bäst i att fråga en hantverkare. För mindre byggen och lägre trädgårdsmurar kan du egentligen använda dig av vilken mursten som helst. Ska muren däremot klara av krävande miljö kan ett L-stöd eller en konstruktionsmur vara att rekommendera.

Vanligaste materialen och verktyg för stödmurar

Att välja rätt typ av sten och material kan vara en riktig konst, men som ovan nämnt är valet av sten väldigt viktigt för att du ska få en mur som du verkligen är nöjd med. Det finns olika typer av material som du kan välja mellan. Här nedan listar vi några av de vanligaste.

  • Betong
  • Blockstensmurar
  • Gabioner
  • Lecablock
  • L-stöd

Utöver sten kommer du också att behöva annat material och verktyg, åtminstone om du ska bygga din stödmur själv. Du behöver bland annat en fiberduk och bergskross, men också makadam, dräneringsrör och stenmjöl. När det kommer till verktyg krävs följande:

  • Vattenpass
  • Markvibrator
  • Grävmaskin om du ska bygga en mur som är mycket låg
  • Tumstock
  • Gummiklubba
  • Kniv
  • Murarsnöre
  • Skyddsutrustning

Låsplugg eller glasfiberstav - Vad passar dig bäst?

En stödmur kräver antingen glasfiberstavar eller låspluggar. Idag är det låspluggar som är det vanligaste alternativet, just eftersom de är mycket flexibla och lämpar sig bra när du ställer höga krav på din mur. Med låspluggar kan du t.ex. välja om du vill att muren ska stå lodrät eller om den ska vara lutad bakåt. Att luta muren lite bakåt är fördelaktigt om du vill att stödmuren ska kunna hålla för högre belastningar, t.ex. på uppfarter. Genom låspluggarnas flexibilitet kan du använda dig av samma sten på flera olika ställen på tomten, vilket i sin tur bidrar till lägre kostnader och mindre pyssel med att välja olika stenmaterial. Observera att låspluggar med fördel kan kombineras med ett geonät.

Ta hjälp av en hantverkare om du vill garantera ett bra resultat

De allra flesta klarar av att bygga en stödmur på egen hand med hjälp av en ordentlig guide, men det är fortfarande ett svårt och tidskrävande arbete. Om du är osäker på stegen gör du rätt i att kontakta en professionell hantverkare. En hantverkare kan bland annat hjälpa dig att välja material som lämpar sig för ändamålet, men kan också se till att du får en bra och stabil grund. Viktigt att tänka på är att du inte kommer kunna använda dig av ROT-avdraget för att sänka dina kostnader. Se därför till att du jämför offerter och materialkostnader hos de olika företagen innan du gör ditt val.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att bygga stödmur här på Hus.se.

Bygga stödmur

"Vi håller på och ska bygga en stödmur på ena sidan om vår nedsänkta uteplats. Vi hade tänkt ha singel i botten sedan makadam och mura uppe på detta. Nu säger våra vänner att man absolut inte ska ha singel i botten för att en mur kan inte stå stadigt då eftersom singel rör sig? stämmer det? Undrar även hur jag dränerar vid muren på bästa sätt?"
Med vänlig hälsning, Jones11

"Nej det är klart du ska ha singel eller stenkross under plattan som du ställer muren på. Lägg sedan dränering backom under plattan, efter du har murat återfyll med stenkros 8-16 mm. då får du alldrig någon tjälskjutning mot muren och den står i hur många år som hellst. Åk runt och tittta på alla mura kring tomter, garagenedfarte ingen över 5-10år står i lod, det beror på att drän,saknas ock att man återfyllt med tjälskjutande material som innehåller vatten, när vatten fryser ytvedgar den sig ca:10% och frysningen sker flera gånger på en vinter. Så lägg ner lite arbete och gör jobbet endast en gång. Leif"
Med vänlig hälsning, leifuno 

"Det kan nog vara klokt att ha kross i botten som paddas hårt och dess tjocklek beroende på vad ni har under krossen? Fuktighetshållande lera? Eller är det moränmark, grusig stenig? Gör gärna en gjuten sula i botten som ni sedan bygger upp muren på , då blir det en stadig grund utan risk för sättningar. Man kan dränera på olika sätt, men det vanligaste sättet är nog att på baksidan av muren fylla upp med ett lager singel eller lecakuolor och gärna en smal skiva utanpå det, sedan kommer den befintliga jorden. Vissa gör även hål i muren som leder ut vattnet dvs vågrätta hål genom muren här och där, de kommer då att synas om du inte har växtlighet framför."
Med vänlig hälsning, Gurkan

"Fyll aldrig med befentligamassor, om det inte grov grus och mycket dränerande. Leif"
Med vänlig hälsning, leifuno

"Hej Urban! Att bygga en mur som är 90mx1,2m är för många en stor kostnad, men det var inte frågan och du är säkert införstådd med det.

Följ det förslag jag gav Jones. Alltså gräv upp jord och humus material fyll på med makadam och gjut en betongsula vill du inte ha mursten till mur så låt armeringen sticka upp från sulan och forma sedan muren 120cm högt. För att göra den lite snyggare forma en utkragning på översidan där du kan dra el för belysning till muren av sluta formen med en tak list typ svanhals då får du en snygg avslutning på muren. Riv formens ut sida försiktigt dagen efter och tvätta försiktigt med en mindre högtryckspruta för vatten, då får du fram ballasten, stenarna, och får en fin yta, Det är noga att du lägger en bra dränering bakom under sulan, lägg en fiberduk upp på chakt kanten och återfyll med 8-16mm grus eller makadam."
Med vänlig hälsning, leifuno

"Det blir både snygt och starkare. Hållbarare än platsgjutet kan du inte få. var och tittade på en BTGstenmur i efter middags byggd för ett år sedan, den har redan sprickor och tjälskjutningar.Men det är klart allt byggjobb är svårt och om man inte kan då blir det fullt och ohållbart. Leif"
Med vänlig hälsning, leifuno


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En stödmur är utmärkt om du vill jämna till nivåskillnader i trädgården eller om du vill ge stöd till en rabatt. De lämpar sig även bra för terrassering eller uppfarter.
  • Det beror helt på vad du planerar att använda muren till och vad du själv tycker är finast. Ska du bygga en enklare mur kan du egentligen välja vilken stentyp som helst.
  • Det finns många faktorer som kommer vara avgörande för priset. Det är bland annat storlek, valet av material och om du vill göra arbetet själv eller inte. Räkna med ett ungefärligt pris på 30.000-35.000 kronor.
  • Hem
  • Trädgård
  • Allt du behöver veta när du ska bygga den bästa stödmuren