Så hittar du rätt staket till din trädgård


Ett staket är praktiskt av en rad anledningar – det ger en fin inramning till din trädgård, det skyddar mot insyn och det utgör en slags säkerhet. Men med dagens oräkneliga varianter av staket kan valet bli svårt. Vi tipsar dig om olika typer av staket för att ge dig vägledning.

Staket

Rama in ditt fina hus och sätt pricken över i:et med ett snyggt och funktionellt staket. Staketet är ofta något av det första som hamnar i blickfånget när man går förbi ett hus eller en villa. Tänk dock på att ett staket måste underhållas, passa in i resten av trädgården och vara av ett slitstarkt material.

Olika typer av staket

Dagens olika typer av staket är många men det finns några som är mer köpta än andra:

  • Nätstaket.
  • Trästaket.
  • Staket av smide.

Numera är plåtstaket och andra material också på ingång, till exempel polykarbonat som liknar glas på längre håll. Materialvalet har sin utgångspunkt i flera faktorer.

  • Vilket utseende vill du ha på staketet?
  • Hur mycket insyn vill du ha?
  • Underhåll (frekvent eller sällan).
  • Hur resten av grannskapets hus ser ut.
  • Hur staketet smälter in i övrig atmosfär.

Många tenderar att välja trä som material i sina staket. Dock ska du välja ett målat träslag eller ett impregnerat virke eftersom underhållet blir mindre.

Ett annat populärt alternativ när det gäller just material i staket är att fler och fler börjar mixa olika material. Man kan till exempel ha stolparna i ett material och själva reglarna i ett annat.

TIPS! Tänk på att staketets färg spelar roll när det gäller underhåll. Vissa färger smälter mer in i naturens egna kulörer och om det bildas mossa och annat på staketet syns det mindre. Färger att rekommendera är grönt och grått. Vill du ha ännu mindre underhåll ska du välja ett nätstaket med i princip inget underhåll alls.

Vad är den största anledningen till staketet?

beroende på var du bor och hur du bor kan du vilja ha olika typer av staket – och även olika höjd på det. Om du bor i norra Sverige kanske du vill hålla djur borta från tomten. Då ska du ha ett tåligt och högt staket. Bor du i Skåne i en Skånelänga är det kanske främst på grund av utseendet och miljön som du vill ha ett staket. Då kan det gärna få vara mindre. Ju mindre insyn och ju mer du vill hålla folk och djur borta, desto tätare ska det vara mellan spjälorna.

OBS! Tänk på att ju högre staket desto stabilare måste det vara eftersom vind kan slita ner det annars.

Bygglov och staket

När du ska sätta upp staket måste du först kolla om det krävs bygglov. Ett staket som är högre än 80 cm kräver i regel detta tillstånd. Du måste även tänka på säkerhetsaspekten, speciellt om du har små barn som kan ta sig ut genom spjälorna eller under staketet. Tänk på att förankra staketet ordentligt i marken och låt det inte vara mer än 10 cm från marken till staketets början.

Är grannarna okej med staketet?

Låter frågan dum? Det är den inte. När du ska sätta upp staket bör och ska du alltid fråga grannarna om de har något emot höjd och material eller färg. Om utseendet skiljer sig mycket från övriga grannskapet brukar det alltid finnas någon obstinat granne som stör sig på projektet. Kolla snällt och hövligt med folk först innan du väljer staket.

Montering

Visst kan du bygga ditt eget staket men det kräver både precision och tidsåtgång. Det finns färdiga staket att montera, vilket tar mycket mindre tid och är enklare. Det som är viktigt är att du mäter tomten ordentligt och vet exakt var staketet ska stå och hur mycket yta det kommer att ta upp. Tänk på att en sluttande tomt kan vara mer avancerad att bygga ett staket på.

Att montera ett staket kan vara lekande lätt och mycket komplicerat. Förankring och fästen är bland det viktigaste för att staketet ska stå stabilt under alla väder. Använd gärna jordankare, speciellt om markens jord är lösare än vanligt.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel