Här hittar du de bästa spikpistolerna 2024


Vilken spikpistol är egentligen bäst? Vi har svaret! Vi guidar dig också rätt i det stora utbudet så att du kan hitta en modell som passar dig.

spikpistol bäst i test

Hammare och spik är något av en basutrustning för de flesta hemmafixare. Problemet är bara att en hammare kan vara ganska jobbig att arbeta med om du behöver slå in många spikar. Då är istället en spikpistol din bästa vän. Vi har tagit fram de varianter som är bäst i test samt hjälper dig att välja den ultimata modellen för dig.

Fördelar med en spikpistol

  • Gör att det går snabbt att spika.
  • Låter dig ha en hand fri för att till exempel hålla material på plats.
  • Fungerar till mängder av byggprojekt.
  • Enkel att använda.
  • Gör jobbet lättare.

Vad är en spikpistol?

En pistol för spik består av en handhållen enhet som du laddar med spik. Du håller sedan pistolen mot det material i vilket du vill slå in spik och trycker av. Spiken spikas då in i materialet i ett enda slag. Olika typer av enheter har olika tekniker. Det finns till exempel sådana som drivs av gas och tryckluft, men du hittar även batteridrivna varianter.

Med ett verktyg av den här modellen slipper du alltså det slitsamma jobb som det kan vara att spika för hand. Det passar extra bra att använda sig av en pistol för spik när du ska göra arbeten som kräver mycket spikning, till exempel när du ska sätta upp panel eller när du ska spika upp lister.

Olika varianter

På marknaden finns mängder av pistoler för spik. Du hittar både sådana som passar för riktigt grova spikar och sådana som passar att använda vid lättare arbeten, till exempel när du ska sätta upp lister. Sådana pistoler kallas ofta dyckertpistoler.

Det som skiljer de olika modellerna åt är dock främst typen av drivning. Vi berättar mer om de olika sorterna här:

Batteridriven
Med en batteridriven enhet kan du arbeta var du vill utan att begränsas av en sladd eller kompressor. Fördelen med den här modellen är just friheten den ger. Nackdelen är att den är tyngre än de andra varianterna och att du måste tänka på att ladda batterierna.

När du köper en batteridriven modell är det viktigt att kontrollera vad den har för batteritid eftersom det kan vara irriterande att hindras i arbetet av en allt för kort sådan.

Gasdriven
De gasdrivna modellerna är mycket kraftfulla. Det medför tyvärr även att de låter ganska mycket. Ett plus är dock att du slipper tänka på att ladda batterier eller att ha med dig en kompressor. Den här typen av pistol för spik passar bäst för de tyngre arbetena.

Tryckluftsdriven
En tryckluftsdriven variant behöver en kompressor för att den ska fungera. Fördelen med det är att den handhållna enheten blir mycket lätt, detta för att det inte finns någon integrerad motor. Tryckluft ger också ett mycket kraftfullt verktyg.
Nackdelen med den här modellen är att du även måste köpa till en kompressor, annars går det inte att driva pistolen.

Välj rätt modell för dig

Vi har tagit fram de absolut bästa modellerna på marknaden. För att du ska kunna välja rätt bland dem krävs det emellertid att du ställer dig själv några frågor.

Hur ska verktyget användas?
Fundera lite över vad du kommer att använda din enhet till. Ska du göra tyngre arbeten utomhus? Då kan du behöva en gas- eller tryckluftsdriven variant. Det kan också gå bra med en batterimodell, men då måste du se till att den är tillräckligt kraftfull.

Ska du göra enklare arbeten inomhus, till exempel spika lister eller tunn panel? Då ska du välja en så kallad dyckertpistol.

Vilken spik och dyckert kommer du att använda dig av?
Även här gäller det att ta hänsyn till vilka arbetsuppgifter du tror att du kommer att utföra och vilken spik eller dyckert som då kommer att användas. Din pistol för spik måste nämligen vara dimensionerad så att den klarar av de spikar du kommer att nyttja. Idag finns modeller som klarar allt från de allra grövsta spikarna till sådana som hanterar riktigt små dimensioner.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Du kan hitta ett verktyg för ungefär 3 000 kronor och uppåt. Var dock noga med att välja en modell av god kvalitet, speciellt om den ska användas mycket. Även om pistoler för spik är dyra verktyg så kommer du att tjäna in kostnaden i form av tid som du kan lägga på annat.
  • Ett verktyg av den här typen är kraftfullt och skjuter ut vassa spikar, något man bör ha respekt för. Läs därför på om säkerhet kring användande innan du sätter igång att arbeta. Följer du bara de givna säkerhetsföreskrifterna så kan du arbeta tryggt och säkert.
  • Vi har kammat marknaden för den här typen av verktyg riktigt noga och sedan tagit fram de främsta modellerna. Följ gärna våra tips och råd för att hitta en riktigt bra modell för dig.