Gör slipandet roligare med den bästa slipmaskinen 2024!


Slipa ner ojämnheter i golvet eller fixa till snickerierna med en riktigt bra slipmaskin. Använd vår köpguide för att välja rätt!

slipmaskin bäst i test

Slöjdar du egna julklappar eller renoverar du om i hemmet? Då är du antagligen i behov av att slipa en hel del. Små detaljer slipar du bäst med vanligt slippapper och en slipkloss, men ska du slipa större ytor och bli av med ojämnheter är det både snabbare och roligare att använda sig av en slipmaskin.

Hitta den bästa slipmaskinen  

Ordet slipmaskin beskriver verktyget väldigt bra. Enkelt förklarat kan man säga att det är en maskin som drivs med hjälp av ström eller batteri och som hjälper dig att slipa en yta på ett snabbt och effektivt sätt. Både proffs och hemmafixare har stor användning för verktyget och det behövs ingen tidigare kunskap eller utbildning för att använda sig av den. På marknaden finns ett stort utbud av olika slipmaskiner att välja mellan, men planslipen, excenterslipen och bandslipmaskinen är vanligast.

Beroende på vad det är för uppgift som du ska utföra kan vissa modeller lämpa sig bättre än andra. Planslipmaskinen är till exempel utformad med en strykjärnsformad platta, alternativt en rektangulär, som rör sig oscillerande. Med denna maskin kan du enkelt komma åt snäva hörn och kanter. Excenterslipmaskinen, å andra sidan, är en allroundmaskin som fungerar i de allra flesta situationer. Slipplattan har en rund form och kan vara både roterande och oscillerande. Nackdelen med denna är att det kan vara svårare att komma åt innerhörn.

Slipmaskinens olika användningsområden

Slipmaskinen har varit en av hantverkarens bästa vän sedan många år tillbaka i tiden. Maskinen erbjuder ett mycket brett användningsområde och kan användas i många olika typer av situationer. Här nedan följer några exempel på tillfällen då slipmaskinen kan komma väl tillhands.

  • I samband med slipning av trappsteg.
  • Vid slipning av möbler eller snickerier.
  • När du vill putsa virke.
  • I alla situationer där du vill släta till en yta.
  • Slipa väggar, tak och golv.

Sätt en budget för din slipmaskin

Ett vanligt misstag är att man köper den allra dyraste maskinen i tron om det är den bästa på marknaden. Visst kan dyra maskiner vara bättre när det kommer till kapacitet, batteritid och kvalitet, men det innebär inte att det kommer vara den bästa modellen för just dig. De lite dyrare maskinerna lämpar sig bäst när man ska utföra ett mycket stort och omfattande renoverings- eller ombyggnadsjobb, men även om man utför hobbysnickeri på en regelbunden basis. Ska du däremot bara slipa vid enklare arbeten eller få ner små ojämnheter i lättare material behöver du sällan betala för de dyraste maskinerna. Eftersom kapaciteten sällan skiljer sig speciellt mycket räcker det gott och väl med en billigare modell.

Ska man välja en slipmaskin med eller utan sladd?

För några år sedan var slipmaskiner med sladd nästan uteslutande det enda alternativ som fanns, men idag ser marknaden annorlunda ut. Det kommer fler och fler elverktyg som drivs med hjälp av batteri och tack vare den moderna tekniken kan de hålla jämna steg med de sladdrivna när det kommer till styrka och kapacitet. Fördelen med sladdrivna är att de är billigare i inköp och du slipper ladda, å andra sidan kommer du också vara mer begränsad till ett specifikt område. Batteridrivna slipmaskiner är enkla att använda sig av, smidiga och lätta att transportera eller förflytta från rum till rum. Priset är dock högre och det kan vara bra att investera i ett extrabatteri.

Att ha ett extrabatteri är inte ett måste, men det kommer helt klart att göra arbetet enklare. När det är dags för att ladda batteriet byter du istället bara ut det. På så sätt har du alltid en fulladdad slipmaskin nära tillhands.

En slipmaskin – många användningsområden

Att investera i flera olika slipmaskiner för olika ändamål kan kännas onödigt och kostsamt. Har du bestämt dig för att bara satsa på en maskin rekommenderar vi excenterslipen. Denna slip är otroligt mångsidig och kan användas på många olika typer av material, till exempel tar den sig an både trä, sten och metall med enkelhet. Beroende på vilken skiva du använder dig av kan du slipa ner ojämnheter i golvet eller polera bilen till högglansigt resultat. Den enda riktiga begränsningen som finns med excenterslipen är att det kan vara knepigt att komma hela vägen in i ett hörn.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Det beror på vad du planerar att använda den till. Vinkelslipen är utmärkt för små hörn och kanter, medan excenterslipen kan ta sig an de allra flesta material och projekt.
  • Det finns både roterande och oscillerande slipmaskiner på marknaden med mängder av olika slipplattor. Det gör att användningsområdet blir mycket brett. Beroende på vilken slipskiva du använder dig av kan du polera bilen, slipa golvet, jämna ut gipsväggen, slipa snickerier och mycket mer.
  • Planerar du att använda dig av maskinen mycket ofta eller i arbetet rekommenderar vi att du investerar lite mer i en riktigt bra och högkvalitativ slipmaskin. I annat fall räcker det oftast gott och väl med billigare varianter.