Renovering av köksluckor - få nytt kök snabbt


Att få ett nytt kök behöver inte innebära veckor av mödosamt byggjobb och en tom plånbok. Genom att renovera köksluckorna och kanske även byta ut några inredningsdetaljer har du snabbt och billigt ordnat ett nytt kök.

Renovera köksluckor

Välj rätt metod för att renovera köksluckor

För att bli nöjd med renoveringen av köksluckorna gäller det att fundera igenom vilken färg och glans som de ska renoveras i. Det är smart att välja en färg som du trivs med i längden, en extrem modefärg riskerar att kännas omodern inom bara något år. Om du använder köket ofta, och det följaktligen blir en del spill och stänk, bör du satsa på en färg där inte fläckar syns så tydligt. Högblanka färger är snygga men på dessa syns kladdiga avtryck tydligare än de gör på mer matta färger.

Det är möjligt att måla om luckorna på egen hand men det tar en hel del tid om du inte är van. Har du rena träluckor eller luckor i MDF brukar det fungera bra att måla om själv. Luckor med folie kan däremot vara lite mer besvärliga eftersom folien lätt släpper från ytan. Även köksluckor med spegel kan vara svårare att få till snyggt på egen hand. Många tycker också att det är opraktiskt att ha luckor utspridda överallt i hemmet.

Att lämna in luckorna för omlackering går fort och ger ett mycket bra resultat, även om det förstås kostar mer. Hos lackeringsfirman kan du välja precis den nyans och glans du är ute efter och om du vill byta beslag kan du också få hjälp med att spackla igen de tidigare hålen.

Är du ute efter en supersnabb renovering till ett mycket lågt pris är det möjligt att piffa till köksluckorna med enkla medel. Det gör du genom att köpa dekorplast och fästa på luckorna. Plasten fästs på ett enkelt sätt på den befintliga luckan och du slipper kladdig målarfärg och långa torktider.

Enkla och billiga sätt att renovera köksluckor

 • Måla om luckorna på egen hand.
 • Lägg dekorplast på den befintliga ytan.
 • Lämna in luckorna till ett lackeringsföretag.

Vad kostar renovering av köksluckor?

Kostnaden för nya och fräscha köksluckor är en bråkdel av vad det skulle kosta att byta ut alla köksstommar. Hur lågt det slutgiltiga priser blir beror på vilken metod du väljer. Om du köper in målarfärg och verktyg samt gör omlackeringen av luckorna på egen hand blir det billigare än om du lämnar in dem till en lackeringsfirma. Däremot kan det vara svårt att få till en jämn och fin yta om du inte är mycket noggrann och lägger mycket tid på arbetet. Att lämna in till en lackeringsfirma brukar gå på cirka 10 000 kr för ett kök men priset kan naturligtvis variera mellan olika företag. Att måla om själv kostar inköp av färg och verktyg och summan brukar landa på någon eller några tusenlappar.

Att förnya köksluckorna med dekorplast är också ett mycket billigt alternativ jämfört med att totalrenovera köket. Priset varierar beroende på leverantör men ligger ofta lägre eller i linje med vad det kostar att måla om luckorna själv.

Förnya köksluckor - såhär gör du steg för steg

Börja med att planera vilken metod du ska välja för renoveringen och kolla upp kostnader för inköp eller begär in offerter från olika företag. Val av metod beror på hur pass slitna luckorna är och om de är av ett material som fungerar att måla om på egen hand eller inte. Vilken metod som är bäst att välja beror förstås också på vilken budget du har.

Om du ska måla om luckorna själv börjar du med att skruva loss dem och lägga dem på en plan yta. Sedan fortsätter du på följande sätt:

 • Skruva loss beslagen från luckorna.
 • Tvätta luckorna med målartvätt och skölj noga samt låt dem torka ordentligt.
 • Slipa med ett slippapper i den riktning du har tänkt att måla.
 • Dammsug och torka bort allt slipdamm.
 • Måla med grundfärg eller en primer som gör att färgen fäster bättre.
 • Måla med den färg som du har valt till luckorna.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom ämnet renovera köksluckor.

Renovera köksluckor

"Hej!
Har länge velat göra något åt våra gamla köksluckor från 80-talet. Det är ett HTH-kök i mörkbetsad ek, som har fått en rätt trist yta på de mest använda luckorna. Min man vill absolut inte måla luckorna ( själv hade jag gärna velat ha dem grå.. ) för att det blir fort kantstött osv. Kan man luta av dem för att få bort ytan som är och även den mörkbruna betsen, och sen betsa om dem i en ljusare nyans? Är det besvärligt att luta av och hur går man tillväga?
Det är väldigt många luckor och lådor så vi har inte råd att lämna in dem utan måste göra det själva.
Tacksam för svar!" //solaris

"Det går att slipa dom, luta av och sedan betsa om dom men det är inte helt enkelt att få det bra. Mitt råd hade tyvärr varit att lämna in dom för jobbet kräver viss skicklighet och stor noggranhet." //Målaren

"Hej!
Tack för ditt svar, Målaren!
Får nog inse att det blir en för svårt uppgift att fixa själva.. suck!" //solaris

"jag vill inte komma med mer negativ upplysning, men om jag viskar rot avdraget gäller inte för dina köksluckor om du måste lämna bort dem för renovering." //leifjuno

"Noggrannhet är nycken till att lyckas.... du fixar nog det." //Byggroten


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Genom att måla om dem själv eller lämna in dem till en professionell lackerare. Du kan också lägga dekorplast för att snabbt få nya luckor.
 • Om du ska måla om dem själv behöver du penslar, målartvätt, slippapper och en trasa att torka med. Det är också bra att ha en bänk eller annan typ av ställning där de kan ligga och torka.
 • Priset beror på vilken metod du använder för att renovera. Ju mer jobb du gör själv desto lägre blir priset. Många gånger går det att få nyrenoverade köksluckor för bara några tusenlappar.