Renovera din köksbänk i trä på bästa sätt


Om du har en gammal och sliten köksbänk i trä är det dags att renovera den. Börja med att kontrollera dess skick och rengöra ytan från smuts. Sedan kommer slipningen som är den viktigaste delen. Den roligaste delen av allt är ytbehandlingen som du gör med med ditt val av olja.

Renovera köksbänk

Fixa till och återuppliva träköksskivan

En köksbänk i trä är verkligt vacker och tillför en inbjudande känsla i köket. Dock kommer köksbänkar i trä att med tiden behöva renoveras eftersom de utsätts för slitage. Kombinationen av fukt, värme, repor, stötar och solexponering gör att många naturmaterial som trä skadas och slits.

Den goda nyheten är att det finns enkla lösningar. Din gamla köksbänk i trä kan återupplivas genom en renovering som du kan utföra helt själv utan hjälp! Det enda du behöver göra är att följa de fyra enkla stegen som presenteras härnäst i denna bäst i test-guide.

Sammanfattning av att renoverar köksbänken steg för steg:

 • Kontroll
 • Rengöring
 • Slipning
 • Ytbehandling

Hur mycket arbete du behöver lägga ner beror på hur gammal köksbänken är och när du senast renoverade den.

4 steg för hur du renoverar din köksbänk

Steg 1: Kontrollera köksbänkens skick

Det första steget är att noga kontrollera omfattningen av köksbänkens slitage och hur mycket som kan renoveras. Vissa delar kan vara så skadade att det är lämpligare att byta ut dem helt och hållet. Dock är det här ganska ovanligt och oftast kan du behålla samma köksbänk och få den som ny med lite renovering. Fördelen med att kontrollera noga är att du kan göra möjliga besparingar, så ta dig tid att avgöra vilka delar av köksbänken som behöver renoveras innan du sätter igång med själva arbetet.

Steg 2: Förbered och rengör köksbänken

Börja med att ta bort alla lösa saker på köksbänken och sådant som kan störa arbetet. Ta även bort omgivande saker som kan bli smutsiga under arbetet, såsom dukar och mattor. När du har gjort det kan du fokusera på att rengöra bänken med två olika borstar:

 • Mjuk borste - Rengör bänken med en mjuk borste för att ta bort allt smuts och damm. Var speciellt noga med sprickor, skarvar och hörn där smutsen är mer svåråtkomlig.
 • Hård borste - När du är klar med den mjuka borstningen tar du en hård borste för att skrubba bänken med varmt vatten. Använd även ett rengöringsmedel som är miljövänligt för att inte förorena vattnet.

Steg 3: Slipa köksbänken

Den viktigaste delen av alla som verkligen gör skillnad är slipningen. Även om du kan göra slipningen för hand om du har tålamod kommer det gå snabbare med en elektrisk slipmaskin, så ett tips är att investera i en om du inte redan har en.

När det gäller slippapper finns det allt från mycket grova till mycket finkorniga, och du börjar först att slipa bort det översta lagret med ett grövre slippapper. Sedan arbetar du dig ner i nivåerna tills du kommer till det mycket finkorniga som blir sista slipningen. En kornighet på 40-60 används vid grovslipning, 80-120 vid mellanslipning och 150-220 vid finslipning. Med gamla köksbänkar behöver du vanligtvis inte börja med ett mycket grovt slippapper, utan du kan förslagsvis börja slipa med en kornighet på 80 och sedan finslipa med 120. När du är klar rengör du ytan med en microfiberduk som är en speciell trasa som drar till sig damm på ett effektivt sätt. Alternativt använder du en annan ren och luddfri trasa.

Kom ihåg att alltid bära en mask när du slipar för att skydda dig mot att andas in dammpartiklar.

Steg 4: Olja in köksbänken

Den roligaste delen av alla är utan tvekan att behandla den nyslipade bänken med ditt val av olja. En olja som passar bänkens träslag återställer träet till sin naturliga färg. Du kan lägga på oljan med hjälp av olika metoder som en trasa, mini-roller eller pensel. Om du är osäker på vilken du ska välja kan du alltid göra ett test på undersidan av bänken innan du börjar. När du har lagt första lagret olja låter du det torka och sedan applicerar du fler lager, ju mörkare du vill ha ytan desto fler lager lägger du. Vidare kan du välja ett nytt utseende på bänken med en pigmenterad olja.

Kommentarer från forumet

Här hittar du kommentarer från Hus.se mest populära forumtråd om att renovera köksbänk.

Renovera köksbänk

"Har nyligen målat och tapetserat om, lagt in nytt golv och bytt vitvaror i mitt kök i mitt hus från 1964. Men vad gör jag med köksbänkarna? De är i oljat trä, troligen teak. Det känns onödigt att byta dem för det stämmer tidsmässigt med inredningen, men de känns inte fräscha. Vad kan man göra - slipa eller ...? Jag skulle vilja ha dem så mörka som möjligt, gärna i svart." /Bella

"Det är klart att du ska behålla träbänkarna. Dels säger du att de känns rätt tillsammans med omgivningen, dels kan underhållna träbänkskivor vara väldigt vackra. Men de fordrar en del underhåll. Det verkar som om du ska slipa ner dem för att de ska kännas fräscha. Gör då så här:

 • Tvätta dem ordentligt med en Scoth svamp
 • Använd vatten och ev. lite diskmedel
 • Torka dem ordentligt
 • Slipa med rätt så finkornigt sandpapper
 • Häll ut lagom mycket inomhusolja på bänken

Om du vill ha mörka bänkskivor så kan du ta mörkt färgpigment i oljan. Sprid ut oljan med en pensel eller ännu bättre med en trasa. Låt oljan sugas in i bänken under en halvtimme och torka därefter av den oljan som inte sugits in.

Upprepa samma procedur om någon dag eller så. Och därefter 1-2 gånger/år. Tänk på att en oljeindränkt trasa kan sjävantända så spola trasan i vatten efter att du är klar. Lycka till!" /Holger Wästlund

"För att få dem svarta behöver du lägga på en bets och det är nog bästa sättet för att få dem att kännas så "nya" som möjligt. Det finns en bets som heter Zar träbets där du kan välja kulör 123 morrish teak, eventuellt två strykningar för att få det riktigt mörkt. För att det sen ska hålla sej i köket bör du nog lägga en matt lack ovanpå. Prova på en undanskymd bit först så du ser att du blir nöjd med resultatet. Lycka till med att renovera kök!" /Målaren


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Värm lite mineralolja och häll på det slipade området som du sedan gnider in med en ren trasa. Vänta i 30 minuter för att låta oljan tränga in i träet och torka bort allt överskott.
 • Att täcka över med målarfärg är sannolikt det billigaste sättet att renovera en gammal köksbänk. Du bör dock slipa och grundmåla innan du målar över allt.
 • Faktum är att bänkskivor i trä fortfarande är ett omåttligt populärt val. Trä har en naturlig skönhet som få andra material kan konkurrera om.