Renovera kök - kostnad att göra själv


Att renovera köket kan både bli till ett stort eller litet projekt. Vid köksrenovering är det viktigaste att planera själv vad du önskar och till vilken kostnad du har tänkt. Vad kan du behålla och klarar du att renovera själv? Genom planering och en tydlig budget kan du få ett nytt kök till ett billigt pris.

Så renoverar du ett kök billigt 

Det finns många möjliga besparingar att göra när det kommer till att renovera kök. Det enklaste sättet att spara pengar på är att göra jobbet själv och på så sätt spara in arbetskostnaden för hantverkare. Försök också att behålla så mycket som möjligt av sådant som fungerar och satsa på att fräscha upp dem istället. Att exempelvis lämna in köksluckorna för omlackering gör att de ser helt nya ut samtidigt som det går fort och blir billigare än att byta ut köksstommarna. Om du dessutom målar om väggarna och lägger nytt golv så får du ett helt nytt kök till ett mycket lägre pris än för en totalrenovering.

I många fall kanske du har ett äldre kök men nya vitvaror då de ofta håller kortare tid än ett kök. Behåll då vitvarorna och spara mellan 10 000 kr - 40 000 kr.

Ska du renovera hela köket och satsa på ett mer exklusivt kök börja att montera ned steg för steg.

Vad kostar det att renovera ett kök?

Priset varierar beroende på om du väljer en omfattande köksrenovering eller en billigare renovering med byte av köksluckor och kanske byter golvet. Det spelar också stor roll om du gör det i en villa eller en lägenhet på grund av storleken. 

Billig köksrenovering

En billig köksrenoveringen tillåter inte att du förändrar något större, som att till exempel ändra på planlösningen genom att riva väggar eller flytta vatten och el. Kostnaden för en billig köksrenovering ligger på cirka 20 000 kronor till 50 000 kronor. Om du ska hålla dig inom denna budget bör du göra det mesta jobbet själv. Kostnaden beror också på vad du väljer att byta ut i ditt kök. En enklare köksrenovering innefattar till exempel byte av luckor och att du köper enklare vitvaror eller vitvarorna begagnat.

Ett alternativ till att byta ut köksluckorna är att lämna in de för omlackering, vilket kan kosta cirka 15 000 kronor. Kostnaden för att måla om luckor beror på också på antal luckor och hur stort kök du har.

Standard köksrenovering 

En standardrenovering av ett kök innebär ofta att hela köket byts ut och ersätts med nya köksskåp, bänkskiva av laminat och byte av samtliga vitvaror. Räkna med att vitvaror kostar cirka 50 000 kronor till ett kök. Väljer du en kökstillverkare i mellanklassnivå och vill renovera hela köket kan du räkna med att kostnaden blir 100 000 kr till 200 000 kronor om du anlitar hantverkare att sätta ihop köket. Det tar ungefär fem dagar att enbart sätta ihop köket.

Omfattande köksrenovering 

En omfattande köksrenovering är ett större projekt och det är vanligt att behöva ta in extern hjälp vid vissa jobb. I priset ingår ofta kök, montering av kök och vitvaror. Du kanske byter planlösning, river väggar, byter golv och tak, drar nya vatten- och elledningar. En omfattande köksrenovering kostar från 250 000 kronor, beroende på vilken kökstillverkare du väljer och hur mycket extern hjälp du tar in.

Renovera kök steg för steg

Innan du startar - planera och budgetera

Börja med att skriva upp vilka förändringar du vill göra i köket. Ska du riva ut allting och bygga ett helt nytt kök kan det vara en bra idé att ta hjälp av en kökstillverkare som tar fram förslag till planlösningar och en offert på all köksinredning. Om du istället har tänkt att renovera köket billigt börjar du med att skriva upp vilka delar du vill behålla och på vilket sätt du ska fräscha upp dessa. Skriv upp alla kostnader för renoveringen så att du slipper obehagliga överraskningar när inköpen visar sig bli dyrare än tänkt.

Nästa steg är att köpa in och beställa allt du behöver till jobbet. Om du ska göra hela eller delar av jobbet själv bör du också säkerställa att du har alla verktyg du behöver. En bra borrmaskin och skruvdragare är till exempel näst intill oumbärlig vid renoveringsprojekt. Innan du sätter igång arbetet bör du också göra en tydlig tidsplan. Ska du göra jobbet själv gäller det att planera in arbetsdagar i kalendern och hålla dem fria från annat. Om du ska anlita hantverkare behöver du boka dessa i god tid innan starten. Även inköp av vitvaror och övrig köksinredning behöver beställas så att de finns på plats när jobbet ska påbörjas.

Steg 1. Plocka ned det gamla köket

Börja med att koppla ur vatten och ström innan du river ned köket. En stor köksrenovering innehåller rivning av befintliga köksstommar och ofta även byte av golv. Det är lätt att underskatta tiden det tar för rivningsarbetet och för att städa undan byggskräpet efter. Tänk på att ha en plan för var du ska förvara allt bråte och hur du ska transportera det till återvinningscentralen. Räkna med att det tar 1-2 dagar att plocka ned ett kök.

Nedmontering av skåpsluckor från gammalt Marbodalskök
Köksrenoveringen är i full gång. Här nedmonterar vi skåpsluckor från ett gammalt Marbodalskök

Steg 2. Riv, räta upp eller förstärk väggar

För att få rätt förutsättningar för det nya köket behöver ett bra förarbete göras innan du börjar montera upp allt igen. Väggarna är a och o vid renovering av kök. De måste rätas upp och även kunna hålla för det nya köket.

Rivningsarbete - köksrenovering.
Efter att köket är borttaget gäller det att även få bort allt gammalt gips samt att justera el och kablar för det nya köket.


Bild på köksrenovering.
Här i köksrenoveringen har bakväggen till köket som fått ny el dragen, upprätad och förstärkt.

Steg 3. Montera kök och vitvaror

Nästa steg är att montera upp nya köksstommar, överskåp och underskåp samt att koppla in vitvarorna. Det enklaste är att placera vitvarorna där det redan finns befintliga uttag för el och rör för vatten annars får man dra om allt vid starten av renoveringen. Kontrollera så att allt är i våg och lod.

Montering av kök och vitvaror.
Här sker montering av nytt kök och en köksö kommer på plats.

Steg 4. Montera bänkskidor, kakla och lägga golv

Montera bänkskiva, såga upp för spishäll och förbered för ny fläkt. När grovjobben är gjorda är det dags att ordna så att ytskikten blir fina. Kakelsättning, målning av väggar och att eventuellt lägga in ett nytt golv om det gamla är slitet. Vid val av färg och mönster gäller det att inte bara gå på tycke och smak utan även fundera på vad som är gångbart i längden. Det är särskilt viktigt att välja neutrala färger om du funderar på att sälja ditt boende inom några år.

Köksrenovering - steg för steg.
Nu har köket fått vitvarorna på plats.

Steg 5. Finjustering och köksinredning

Grattis - du är snart i mål med din köksrenovering! Justera köksluckor och välj detaljer som ger köket en hemtrevlig känsla. Här kan du ta ut svängarna mer och välja fritt utifrån trender eller om du har en speciell färg du tycker extra mycket om. Gardiner, handdukar, köksgeråd och krukor med kryddväxter - det är bara att låta kreativiteten flöda!

Köksrenovering.
Köksrenoveringen är klar.

Tips vid köksrenoveringen

  • Lägg ordentligt med tid på planeringen och skriv upp vilka funktioner som måste finnas med, till exempel mikrovågsugn och diskmaskin.
  • Fundera på hur mycket av jobbet du klarar av att utföra på egen hand. Ju mer jobb du gör själv desto billigare blir renoveringen.
  • Går det att återanvända delar av köksinredningen? Att till exempel lackera om köksluckorna är både bra för plånboken och miljön.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Att renovera köket kan kosta allting från några tusenlappar till flera hundra tusen kronor. Hur mycket det kostar beror på hur mycket jobb du gör själv och vilken köksinredning du väljer samt hur stort köket är.
  • Ja, ett kök går utmärkt att renovera på egen hand om du gillar att snickra och är någorlunda händig. Tänk dock på att låta en erfaren hantverkare utföra elarbeten och arbeten med vattenrör.
  • Tiden det tar beror på hur omfattande renoveringen är och på eventuella väntetider för leverans av varor. Den beror också på hur snabbt du eller hantverkarna arbetar. Om du endast har tid på helgerna tar det förstås längre tid än om du jobbar intensivt i några veckor.