Så renoverar du ditt badrum på bästa sätt


Har badrummet sett sina bästa dagar? Funderar du på hur du ska komma igång med att renovera det? Då är det dags att besöka vår köpguide som listar det du behöver för din badrumsrenovering.

Renovera badrum

Renovera badrum billigt

Badrummet är det rum i bostaden som brukar kosta mest att renovera. Det beror på att det är ett relativt komplicerat arbete som ofta kräver hantverkshjälp. För att få ett billigare badrum kan du göra delar av arbetet på egen hand eller varför inte göra en mindre omfattande renovering istället för att riva ut hela badrummet?

Om badrummet har ett bra tätskikt och inte har några allvarliga skador fungerar det utmärkt att göra en ytlig renovering. Denna kan du göra själv, vilket gör att priset blir väsentligt mycket lägre. Det är till exempel fullt möjligt att måla om kaklet om du har tröttnat på färgen. Tänk på att tvätta noggrant innan du börjar måla och att välja en färg som är anpassad för badrum.

Även ny inredning förändrar badrummet till ett överkomligt pris. Genom att byta ut till exempel badrumsskåp och duschkabin skapar du snabbt ett mer modernt badrum. Med både nya möbler och en ny färg på väggarna kommer badrummet att kännas som nytt. Om du dessutom byter ut detaljer som badrumsmatta och ställer fram några snygga flaskor och tvålar har du enkelt och billigt ordnat ett stilrent badrum.

Väljer du att göra en totalrenovering behöver du göra en tydlig budget för att få kontroll på kostnaderna. Ta in flera offerter från olika byggföretag och glöm inte att räkna med ROT-avdraget som ju gör att arbetskostnaden minskar ordentligt.

Tänk på att följa reglerna för våtrum

När du renoverar badrum är det mycket viktigt att följa de branschregler som finns för säkra våtrum. Om det skulle uppstå en skada kommer försäkringsbolaget endast att betala ut försäkringspengar om badrummet är byggt på rätt sätt. På gvk.se hittar du de branschregler som finns för våtrum.

Med andra ord ställer det höga krav på den som utför badrumsrenoveringen, tätskikten måste bli ordentligt gjorda för att stå emot vatten och fukt. Om du ska göra jobbet på egen hand måste du därför försäkra dig om att du utför det fackmannamässigt. Fotografera gärna löpande under arbetets gång så att du har en tydlig dokumentation på hur arbetet är utfört.

Vad kan man göra själv och vad får man inte göra själv?

  • Rivningsarbetet och transporten av byggskräp till återvinningscentralen får du göra själv och det är ett bra sätt att få ner kostnaden.
  • Du får göra ytskikten själv, som att kakla och lägga klinker, men du måste kunna visa att du har gjort det enligt reglerna för våtrum. Försäkringsbolagen betalar endast ut ersättning om arbetet följer gällande byggregler.
  • Elarbeten får endast utföras av en behörig elektriker och är alltså inte något som du får göra själv (om du inte är elektriker).
  • Du får utföra VVS-arbeten själv men det hör till de svårare arbetena och du bör endast göra det om du har rätt kompetens.

Såhär gör du steg för steg

För att badrumsrenoveringen ska bli lyckad gäller det att lägga mycket tid på att planera den ner i minsta detalj. Jämför priser och kvalitet på badrumsinredning och beställ hem i god tid innan så undviker du dyra sista minuten-köp. Vissa delar av badrumsinredningen, som eldragning och montering av vattenledningar bör utföras av professionella hantverkare. Begär in offerter på dessa arbeten och boka in dem i kalendern.

En totalrenovering av badrummet påbörjas med att riva ut möblerna, väggar och golv samt innefattar borttransportering av rivningsskräpet. Detta jobb kan du göra själv för att spara pengar, men många väljer att anlita hantverkare eftersom det är ett ganska slitsamt arbete.

Nästa steg handlar om att bygga upp en grundläggande struktur och dra rör för vatten och el. Detta moment kräver skicklighet och bör utföras av en professionellt utbildad person. När strukturen är klar ska ytskiktet i form av klinker, kakel eller våtrumstapet läggas in samt toalettstol och handfat monteras.

Sist men inte minst kommer den del av badrumsinredningen som många uppskattar allra mest. Inredningen med fina detaljer såsom växter, lyxiga handdukar och väldoftande tvålar. Denna syssla kan du definitivt göra på egen hand!

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom ämnet renovera badrum.

Kostnad renovera badrum

"Är det någon som har renoverat ett badrum på ca 7-8 kvm?
Vi ska ha kakel på väggarna och klinker på golvet (Klinkers med golvvärme el), nytt handfat med blandare och gärna ett badkar med bubbelfunktion.
Vi vill anlita ett företag som gör hela renoveringen. Vad är en rimlig summa för detta jobb?" //EvaNygren

"Du får nog räkna med 100 000 i runda slängar" //rörmokaren

"Vi håller på med ett badrum nu.
Vi ska göra allt själva utan att sätta kakel, och så måste det ju komma en rörmokare och en elektriker.
Det är ca 4 kvm och vi gör en totalrenovering,vi kommer att riva ur allt. Det kommer nog att landa någonstan mellan 60.000-70.000 när vi är klara." //Karro

"Jag har renoverat det lilla duschrummet och fick en muntlig uppgift att det inte skulle bli så dyrt. För att spara pengar rev jag ut allt själv så att hantverkarna kom till ett tomt skal. I detta lilla rum (3 kvm) gjordes bara det nödvändiga. Byte av golvbrunn, golvvärme, flytspackling, våtrumsgips, fuktspärr, kakling. Slutnotan landade på 127 000 kr...! Är det rimligt? Min uppskattning är att det var långt under halva jobbet mot det stora badrummet... Börjar firmorna utnyttja ROT-avdraget för att höja priset och på så sätt tjäna mer pengar?" //HPW

"Hej!
De uppskattningar som du fått, 60.000-70.000:-, 100.000:- och 127.000:- kan alla vara rätt.
Jag rekommenderar att du gör enligt följande:
1. Gör ett enkelt förfrågningsunderlag, dvs en enkel skiss och en kortfattad beskrivning av den inredning du vill ha.
2. Försök att få in offerter från ca 3 st byggare, ev. upp till 5 st. I dag är det svårt att få in offerter pga överhettningen. Min gissning är att offerterna kommer att variera med 40-50 % mellan den lägsta och den högsta.
3. Skriv ett avtal. Använd Hantverkarformuläret09.
4. Se till att du har en ordentlig fortlöpande kontroll av samtliga kostnader under byggets gång.
5. Försök att tänka igenom allt ordentligt från början. Alla ändringar under byggets gång kostar oproportioneligt mycket.
Lycka till!" //Holger Wästlund

"En del firmor vet jag att att dom hellre höjer timpenningen och struntar att skicka in resterande till skattemyndigheten för att det är helt enkelt för mycket jobb med allt pappersarbete.Jag själv tar inga privatkunder längre och många rörfirmor som jag pratat med gör inte heller det." //rörmokaren

"Vissa firmor tar betalt innan jobbet utförs
Sedan det nya systemet för rot-avdrag infördes 1 juli, vill många hantverkare ha betalt innan jobbet är klart.
Enligt det nya systemet får kunden en skattereduktion direkt. Tanken är att det hantverksföretag som har utfört jobbet får ut motsvarande belopp av Skatteverket.
Grundreglerna i det nya systemet är att jobbet ska vara gjort och att företaget ska ha fått betalt av kunden innan man kan få pengar från Skatteverket.
I en hel del fall skickar företagen ansökan till Skatteverket redan när man fakturerar kunden, eller kräver förskottsbetalning av kunden för att kunna skicka in ansökan till Skatteverket tidigare. Källa: TT" //Holger Wästlund

"Mitt lilla badrum på 4 kvm kostade närmare 80..000
Har en blandning av sjösten och mosaik med jacuzzi och golvvärme." //Elisa

"Jag funderar på att anlita någon firma för att renovera och helkakla mitt badrum. Det kommer säkert att kosta 100.000 kr. Är det något särskilt jag behöver tänka på? Kan jag använda mig av muntligt avtal?" //eeleen

"eelen:
Gå gärna ut med offertförfrågan till flera hantverkare, hantverkare.se har en bra funktion som tar fram olika offerter från hantverkare där du specificerar
så bra som möjligt vad som ska göras, så att du sedan kan jämföra offerterna.
Vidare är det lämpligt att hantverkaren har våtrumsbehörighet. Använd helst ett skriftligt avtal, eftersom ett badrumsarbete innehåller alltför många delar, som du och hantverkaren vid muntligt avtal annars lätt kan missuppfatta varandra om. Tänk på att skriva in i avtalet att kartongklädda gipsskivor inte får användas i ert badrum." //byggaren


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Kostnaden varierar beroende på storleken på badrummet och val av kakel och badrumsinredning. Om du lejer bort hela badrumsrenoveringen så tillkommer arbetskostnaden för hantverkare med avdrag för ROT-avdrag. Många gånger landar slutnotan på runt 100 000 kronor men ju mer du gör själv och ju billigare inredning du väljer desto lägre pris blir det.
  • Så länge du utför arbetet på ett fackmannamässigt sätt enligt branschens regler för våtrum får du renovera badrummet själv. Alla elarbeten måste dock utföras av en certifierad elektriker.
  • En totalrenovering av ett badrum innehåller många olika moment. Första steget är rivningsarbete som i vissa fall handlar om att bila upp golvet. Övriga delar innebär att lägga tätskikt och att installera rör och förankra badrumsmöbler.
  • Hem
  • Badrum
  • Så renoverar du ditt badrum på bästa sätt