Raclette bäst i test


En raclette är en slags grill där du kan grilla alltifrån grönsaker och kött till att smälta olika ostar att doppa de grillade råvarorna i. Här går vi igenom ett antal raclettegrillar och järn som är säkrare och bättre än de andra.

Raclette

Vem njuter inte av den där varma och ljuva doften av en god raclette? Raclette är en gammal tradition från medeltiden när man smälte ost över eld och sedan doppade annan mat i den. Numera har raclette kommit att förknippas med vinter, hemmamiddagar och individuella smaker. Läs mer om den bästa racletten i vårt test.

Fördelar med raclettegrillar

Det finns många fördelar med att köpa en raclettegrill och göra en god raclette.

  • Alla gäster kan få en individuell måltid och välja den ost de tycker bäst om.
  • Det är enkelt att tillaga.
  • Ingen lång förberedelse krävs, vilket är skönt för värden.
  • Man lagar mat på ett personligt sätt och den sociala stämningen ökar.
  • Massor av roliga smakkombinationer.

Välj den bästa raclettegrillen

Vid första anblick kan de flesta raclettejärn verka lika varandra. Det finns dock en hel del skillnader som kan vara bra att känna till inför köpet.

1. Form – Formen på en raclettegrill kan vara rund, fyrkantig eller rektangulär. De flesta rekommenderar att man köper en rund form men det är naturligtvis en smaksak. En större rektangulär grill kan vara ett bättre val om bordet också har samma form.

2. Grillsten eller ej – Vissa raclettegrillar kommer med en plåt, andra med en grillsten. Ibland kan produkten ha båda alternativen. Fördelen med en grillsten är att den håller längre samt att den tar bort risken att saker fastnar och bränns vid. Dock drar den mer elektricitet och tar längre tid på sig att bli riktigt varm.

3. Vändbara grillytor – Om du vill ha ännu fler möjligheter med din raclette kan du välja grillytor som kan vändas. Dels är det mer hygieniskt och håller mer och dels kan du få olika smaker och ytor på maten du grillar, beroende på vilken sida som nyttjas.

4. Beläggning – En raclettegrill har ofta en grillyta av järn men kan även vara av metall. Köp gärna en med non-stick-yta. Efter ett tag så slits beläggningen på grillarna ut och det är dags att köpa en ny produkt. Här är det svårt att veta vilket märke som är bäst, det gäller helt enkelt att titta i vårt test för att få ett bättre hum om vilken som är den bättre varianten.

5. Raclette-fondue – Du vill förmodligen ha en grill med kombinationen att även göra fondue, det vill säga utrustning för att smälta osten. Den kombinationen delar upp grillen i två delar, en del för att grilla maten i och den andra för att osten ska smälta ifred.

6. Ytterligare nivåer – Vissa raclettegrillar har även en ytterligare nivå där man kan lägga de små spadarna eller annat som har använts under matlagningen. Denna egenskap kan vara bra om ni är många som ska äta samtidigt.

OBS! Tänk på att den ost du använder ska vara för just raclette. En mager ost gör att det varken blir gott eller lätt att smälta.

Priset på din raclettegrill

Oavsett vilken grill du köper brukar priset inte vara avsevärt högt, vilket är tur. Vanligtvis får du en bra grill för runt 500-1000 kronor, ibland lägre. De flesta har därför råd att köpa en.

Produkter från raclettens hemland

Det sägs att racletten kommer från Schweiz men att det numera har spridits till hela världen. Det är också från Schweiz som racletteostarna kommer. Om du vill vara säker på att få en riktigt bra raclette behöver du emellertid inte köpa en grill från ett schweiziskt eller ett tyskt varumärke – det finns även nordiska raclettegrillar som är minst lika bra. Dock föredrar många att köpa produkten från det land som traditionen har sitt ursprung i.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det beror på hur stor grillen är och vilken kapacitet den har. En standardstorlek brukar ha runt åtta kärl men du kan även få fler eller färre.
  • Det flesta ligger på några hundra kronor men det finns även bättre varianter som sträcker sig uppemot 800-1000 kronor. Vilken du vill ha beror på din budget och dina behov.
  • Potatis, lök, purjolök, bacon, kött, fiskbitar, zucchini, aubergine och allt det du tycker är gott. Tänk dock på att maten ska passa bra med ost så att grilla frukt eller liknande passar sig alltså inte. Det fördelaktiga med att äta raclette är att det också passar veganer och vegetarianer. Dock får man ta en veganost eller utesluta osten om man är vegan.