Villaägarna varnar för opålitliga hantverkare

Villaägarnas Riksförbund går ut med en varning till landets husägare - se upp för oseriösa hantverkare.

Se upp med hantverkare som knackar dörr och erbjuder tjänster under sommarmånaderna. Det uppmärksammar Villaägarnas Riksförbund landets husägare om.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Alfred T. Palmer

Det är inte helt ovanligt att det under sommaren dyker upp oseriösa hantverkare som erbjuder både renoveringar och reparationer av hus och tomt. Villaägarnas Riksförbund uppmanar att vara kritisk till de tjänster som erbjuds. Det kan bland annat gälla asfaltering och plattläggning. Hantverkarna har redan vid första kontakten med sig maskiner och verktyg för att snabbt kunna reparera och renovera.

- Generellt ska man vara skeptisk till hantverkare som ringer på dörren och vill utföra tjänster. Seriösa hantverkare brukar inte arbeta på det sättet, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.

Det är vanligt att hantverkarna vill ha betalt i förskott - och då kontant. Tag reda på vad det ungefärliga priset för tjänsten skulle bli hos andra hantverkare, för att minska risken att bli blåst på dina pengar. De avtal som görs är alltid muntliga.

- De vill få det att framstå som att du måste fatta ett snabbt beslut och dessutom betala direkt - kontant förstås. Om du trots allt tycker att förslaget verkar lockande, be då att få tänka igenom det och återkomma till dem, tipsar Ann-Christine Broquist, brottsförebyggare på Bedrägeriroteln Nord till Villaägarnas Riksförbund.