Villaägare kan få det svårare

Villaägarnas Riksförbund rapporterar att Vattenverksutredningen vill göra det svårare för markägare.

Markägare som får sina vattenförhållanden rubbade av bolag som bygger vägar, gruvor och liknande kan gå med ärendet till rättegång - på bolagets bekostnad. Det vill nu vattenverksutredningen ändra på, rapporterar Villaägarnas Riksförbund.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Myrabella (CC BY 4.0)

- Om hushållen förlorar möjligheten att anlita advokat och tekniskt biträde så blir det omöjligt att hävda sig mot storbolagen. Maktbalansen förskjuts till företagens fördel och rättssäkerheten försvagas av utredningens förslag. Det är oacceptabelt, säger Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

När en markägares ägor får förändrade vattenförhållanden på grund av till exempel vägbygge, sprängning av gruva eller anläggning av ett vattenkraftverk, kan ägaren föra rättegång mot företaget. Då det idag är gällande företag som står för alla rättegångskostnader ges en större möjlighet till landets hushåll att försvara sig mot bolaget. Nu går Vattenverksutredningen ut med ett förslag om att företagen inte längre ska stå för dessa kostnader.

- Man måste ha klart för sig att det inte är två likvärdiga parter som möts; storföretagen har enorma resurser och kan göra stora vinster på att vinna en process, medan markägaren är ett enskilt hushåll. Exploatören vill tillgodogöra sig en kommersiell potential på enskilda hushålls bekostnad. Därför är det rimligt att markägarens rättegångskostnad ingår i den affärsmässiga kalkyl som exploatören för kring projektet som helhet, fortsätter Stenberg.