Varannan svensk bor i småhus

Halva den svenska befolkningen bor i ett ägt småhus. Det

Halva den svenska befolkningen bor i ett ägt småhus. Det framkommer av siffror från Statistiska Centralbyrån.

Källa: Bild: David Castor

Den vanligaste boendeformen i Sverige är inte helt överraskande småhus. Av hela den svenska befolkningen lever så många som varannan i ett ägt småhus. Den näst vanligaste boendeformen är hyresrätt i flerbostadshus som 25 procent av svenskarna bor i, följt av bostadsrätt i flerbostadshus, som 16 procent av befolkningen lever i.

Mellan åldern 0-5 år är det många barn som flyttar från boende i flerbostadshus till ett småhus. Det är vanligast bland barn och ungdomar under 20 år att bo i småhus, medan den vanligaste boendeformen för de i åldrarna 20-30 år är hyresrätt. Efter att en svensk passerat 30-årsgränsen är det vanligt att flytta tillbaka till ett småhus.

En större andel personer med svensk bakgrund bor i ägt småhus än de med utländsk bakgrund. Endast 30 procent av den svenska befolkningen med utländsk bakgrund lever i ett ägt småhus, medan motsvarande andel för de med svensk bakgrund är 56 procent. Personer med utländsk bakgrund bor till största delen i hyresrätt i ett flerbostadshus (45%). Andelen av befolkningen med svensk bakgrund som bor i hyresrätt ökar under åldern 20-30 år, medan andelen med utländsk bakgrund i hyresrätt minskar oavbrutet ju högre ålder.