TMF höjer småhusprognos

Under 2015 förväntas 10 000 småhus påbörjas runt om i landet. Det visar senaste Trähusbarometern från Trä- och möbelföretagen.

Trä- och möbelföretagen höjer sin prognos gällande antalet påbörjade småhus 2015 från 9 500 till 10 000 stycken. Samtidigt förväntas 10 500 småhus se dagens ljus under nästa år.

- Att inte prognosen för nästa år är högre med nuvarande orderingång beror till stor del på utdragna kommunala bygglovsprocesser och bristen på tomtmark, kommenterar Gustaf Edgren, branschutveckling trähus samt bostadspolitik vid TMF, i ett pressmeddelande.

Prognosen från TMF baseras på siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) samt på orderingången i branschen. Antalet påbörjade småhus var enligt statistik från SCB 6 800 efter årets tre första kvartal, vilket är 15 procent fler än motsvarande period i fjol. Sett till endast det senaste halvåret (maj-oktober) har orderingången i branschen ökat med 26 procent.

- Efterfrågan på bostäder är fortsatt hög och i småhusbebyggelsen finns det en stor potential att bygga ikapp bostadsbristen. Men bristen på detaljplanerad mark för småhus och en för hög kommunal detaljstyrning gör att betydligt färre bostäder byggs än vad som efterfrågas, vilket i förlängningen drabbar småhuskonsumenten. Och på sikt lär bristen på entreprenörer och byggare bli ett ännu större problem, säger Edgren.