TMF: fler påbörjade småhus 2015

Än en gång justerar Trä- och Möbelföretagen (TMF) upp prognosen för påbörjade småhus 2015.

Än en gång justerar Trä- och Möbelföretagen (TMF) upp prognosen för påbörjade småhus 2015. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Lisa.lewis09 (CC BY-SA 3.0)

TMF beräknas nu att 9 500 småhus kommer påbörjas under året. Det är en höjning med totalt 500 hus jämfört med prognosen i mars månad. Som följd av dagens ränteläge och det låga utbudet av bostäder i landet har orderingången fortsatt att öka. Dock begränsas utbudet i tillväxtregionerna på grund av finansiella begränsningar så som bolånetak och underskottet av detaljplanerad mark.

- Det ägda boendet har länge plågats av bolånetaket, och ett trubbigt utformat amorteringskrav för nya bostadslån kommer att få negativa konsekvenser - inte bara för småhusbranschen utan för hela bostadssektorn. Ska produktionen kunna stå sig långsiktigt, med balans mellan utbud och efterfrågan, måste övergripande regelförenklingar komma till stånd samt ett större utbud av detaljplanerad mark, konstaterar Gustaf Edgren, ansvarig för frågor inom branschutveckling och näringspolitik för trähusindustrin hos TMF, i pressmeddelandet.

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån var antalet påbörjade småhus 2 050 stycken under det första kvartalet i år. Det är en ökning om 24 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt har orderingången det senaste halvåret (november 2014 - april 2015) ökat med 34 procent jämfört med motsvarande period ett år tillbaka.