Tips för fritidshusköpare!

Den svenska sommaren närmar sig med stormsteg och allt fler intresserar sig för att köpa fritidshus. Här finner du flera värdefulla tips som hjälper dig att hitta drömhuset!

Den svenska sommaren närmar sig med stormsteg och allt fler intresserar sig för att köpa fritidshus. Vad ska man då tänka på innan man skriver på kontraktet för det där efterlängtade huset ute på landet eller vid vattnet? Här finner du flera värdefulla tips som hjälper dig att finna drömhuset!


1. Kolla upp om det finns möjlighet att inspektera krypgrund. Är väggarna fuktiga eller finns det fuktskador som mögel och ruttet trä? 

2. Undersök omgivningarna. Lutar marken mot huset så att det finns risk för vattensamlingar mot huset?

3. Det ska finnas stuprör och hängrännor, fuktskydd och värmeisolering samt dränering som leder bort och skyddar mot vatten från tak och mark.

4. Är fasaden putsad - se till att den är hel, annars låt yrkesperson reparera. Vid träfasad ska ytan helst vara fri från påväxt och sprickor i färgen. Kolla även så att träet ej är ruttet.

5. Se till så att bågar och karmar på fönster och dörrar är solida och oskadade. Hur ser färgen och glaset ut - finns det sprickor? 

6. Har taket pannor, lyft upp och granska träläkten - finns det röta, är den hel, finns det mycket löv och barr samt finns det underlagspapp?

7. Ta tid att inspektera vinden. Hittas några fuktskador som ruttet trä, svarta prickar eller färgförändringar? Granska vindsbjälklaget - otätheter kan vid fukt leda till förfärliga bekymmer.

8. Har fritidshuset egen brunn? Se då till hur vattentillgång och kvalité är. Har tank eller trekammarbrunn godkänts av kommunen?

9. Hur ser elen ut? Orkar huvudsäkringen körning av flera eldrivna verksamheter samtidigt?

10. Det kan komma att krävas en hel del renoveringar och underhåll för att hålla sitt fritidshus i tipp topp. Se till att det finns tid och tålamod!