Sverige har talat: ROT är bra

En ny undersökning visar att nästan 8 av 10 svenskar stödjer ROT-avdraget.

Svenskarna älskar ROT-avdraget. Det visar en undersökning utförd på uppdrag av Målaremästarna.

ROT-avdrag är ett avdrag du som privatperson har möjlighet att göra hos skatteverket om du lejer en hantverkare för att utföra ett arbete. ROT-avdraget ger dig möjlighet att spara pengar på dina renoveringar då de görs direkt av företaget du anlitat vid renoveringen, men det gäller även vid fler arbeten.

ROT är en förkortning av Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. ROT-avdraget kan ges till privatpersoner i Sverige vid olika typer av renoveringsarbeten i bostadshus. Då avses renoveringsarbeten i befintliga hus, du kan alltså inte använda avdraget om du bygger ett nyss hus eller en utbyggnad på tomten.

Så många som 77 procent av landets svenskar anser ROT-avdraget vara bra. Under förra året använde sig närmare 1 miljon av skattereduktionen vid renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnader.

- Tidigare undersökningar som Målaremästarna har gjort visar att svenskarna tycker att svartjobb är ett allvarligt samhällsproblem. ROT-avdraget har i princip konkurrerat ut den svarta privatmarknaden och har gjort det enkelt och ekonomiskt fördelaktigt för privatpersoner att anlita seriösa företag. Det förklarar sannolikt det breda stödet i landet, säger Björn Hellman, VD på Målaremästarna i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar även att 78 procent av svenskarna anser att det kommer anlitas fler svart arbetskraft om ROT-avdraget idag skulle avskaffas.

- Svenskarnas attityd gentemot svartjobb har förbättrats avsevärt de senaste åren, där fler vill göra rätt för sig. Detta är oerhört positivt. Men vi kan också konstatera att det faktiskt finns en stark koppling mellan ekonomi och köp av hantverkstjänster. Skulle ROT-avdraget avskaffas ser vi en betydande risk att många köpare faller tillbaka i gamla mönster, menar Björn Hellman.

Enligt skatteverket har utbetalningar för ROT-avdrag under årets första månader ökat med hela 17 procent. Det är en snabb ökning och på Villaägarnas hemsida kommenterade chefekonom Daniel Liljeberg ökningen som tror att den politiska tidsperioden vi befinner oss i kan ha en bidragande faktor.

- Man vet inte hur framtiden kommer att se ut för rot-avdragen, och då skyndar man sig att göra rot-avdrag det här året, så mycket man kan, medan åtgärden fortfarande finns. För nästa år kanske den är borta.

Och om ROT-avdraget finns kvar även nästa år, det får vi se efter det kommande regeringsvalet.

Källa: Wikimedia Commons Bild: McGhiever (CC BY-SA 3.0)

Andel som anser ROT-avdraget bra
Sverige77 procent
Blekinge73 procent
Dalarna83 procent
Gävleborg80 procent
Halland72 procent
Jämtland66 procent
Jönköping69 procent
Kalmar69 procent
Kronoberg65 procent
Norrbotten68 procent
Skåne81 procent
Stockholm74 procent
Södermanland80 procent
Uppsala78 procent
Värmland72 procent
Västerbotten70 procent
Västernorrland78 procent
Västmanland87 procent
Västra Götaland82 procent
Örebro82 procent
Östergötland86 procent