Stark prisutveckling på småhusmarknaden

En stark prisutveckling noteras för landets småhusmarknad under det andra kvartalet 2015.

En stark prisutveckling noteras för landets småhusmarknad under det andra kvartalet 2015. Det meddelar Lantmäteriet.

Under årets andra kvartal noteras en uppgång om åtta procent för priserna på småhusmarknaden, jämfört med motsvarande period i fjol. Hela 20 av 21 län redovisar en prisökning från förra året, där Gävleborgs län står för den största ökningen av medelpriset om 14 procent. Även i Stockholm, Örebro och Norrbotten har det skett en stark positiv utveckling med 12 procent vardera.

Det noteras även en ökning av antalet nybildade fastigheter. Under de första sex månaderna nybildades sammanlagt 7 202 småhus i landet, vilket är en procent mer jämfört med motsvarande period i fjol. Västra Götaland stod för det största antalet nybildade fastigheter medan Kronobergs län stod för den största ökningen. Samtidigt noterades den största nedgången av antalet nybildade fastigheter i Stockholm, Örebro och Blekinge län. Här minskade antalet nybildningar med 18, 29 respektive 50 procent.

- Utvecklingen på fastighetsmarknaden har vart fortsatt stark under årets andra kvartal gällande pris och antal nybildade fastigheter. Västra Götaland sticker ut med flest antal nybildade fastigheter, och i Gävleborg syns störst prisutveckling. Gotland och Blekinge tillhör däremot några av de svalare marknaderna, kommenterar Henrik Roos, fastighetsanalytiker Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.