Så kan du som husägare spara tusenlappar på ditt bredband

Bor du i hus kan du spara mycket pengar genom att välja rätt bredband. På så sätt kan du surfa mer utan att det blir för dyrt.

Använd en jämförelsetjänst för bredband och välj en lösning som passar dig och ekonomin i ditt hushåll bäst.

Använd smarta och smidiga jämförelsetjänster

När du ska navigera runt i djungeln bland stora mängder bredbandserbjudanden är det smidigaste och enklaste orienteringsverktyget en jämförelsetjänst för bredband. Jämförelsetjänsten blir din kompass och hjälper dig att hitta rätt bland Sveriges alla bredbandslösningar från de ledande bredbandsoperatörerna.

Använd dig av en jämförelsetjänst som erbjuder smidiga jämförelser och där priserna från bredbandsleverantörerna uppdateras dagligen för att spara både tid och pengar. Eftersom priset på bredband varierar beroende på var i landet du bor ska du välja en jämförelsetjänst där du kan se vilka erbjudanden som finns tillgängliga på din exakta adress.

När du då jämför bredband kan du vara säker på att du hittar den bästa och billigaste lösningen för ditt hus.

Välj ett bredband utifrån hastighet och täckning

Bra täckning är A och O när det kommer till ditt val av bredband. Det är ju ingen mening med att ha ett bredband om du ändå inte kan använda det. Täckningen kan du undersöka närmare på de täckningskartor som finns på varje operatörs enskilda hemsida.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt bredband är det viktigt att du väljer ett bredband som är tillräckligt snabbt. Vilken hastighet du behöver beror på dina surfvanor. Väljer du ett bredband med en hastighet som överstiger din egen surfkapacitet får du lätt en alldeles för hög månadskostnad.

Så väljer du hastighet på bredbandet

För att välja ett bredband med rätt hastighet behöver du utgå från surfbeteendet i ditt hushåll. Hastigheten bestäms utifrån hur många ni är i hushållet, antalet uppkopplade enheter och hur surftiden används.

Är ni en stor familj med många anslutna enheter i form av datorer, surfplattor och mobiltelefoner, behöver ni ett bredband med högre hastighet. Använder du internet till att betala räkningar och scrolla genom Facebook behövs inga höga hastigheter. Spelar du onlinespel och tittar på serier via streamingtjänster behöver du däremot ett bredband med högre hastighet.

Har ni många enheter i hushållet kan du behöva välja ett bredband med hög hastighet även om ni bara använder internet till enkla ärenden. Ju fler som delar på uppkopplingen, desto högre kapacitet krävs det. 

Vilken hastighet ska du välja på ditt bredband?

Du väljer hastighet på ditt bredband utifrån hur ditt surfbeteende ser ut. Listan nedan ger dig en uppfattning om vilken hastighet ditt bredband behöver ha.

  • 1–10 Mbit/s. Läs dina mejl och surfa runt på hemsidor. Från 8 Mbit/s kan du streama lågupplöst film och musik.
  • 10–30 Mbit/s. Denna hastighet låter dig se på högupplöst film och ladda ner filer i större storlekar.
  • 30–100 Mbit/s. Titta på webb-tv och surfa i hög hastighet. Du kan också streama HD-filmer.
  • 100 Mbit/s och snabbare. I stort sett kan du göra vad du vill, som att till exempel surfa supersnabbt, se på film i högsta möjliga kvalitet och ladda ner stora filer på nolltid.

Spara pengar med rätt bredbandsanslutning

Vilken bredbandsanslutning du ska välja beror dels på hur hög bredbandskapacitet du behöver, men också på vilken bredbandsanslutning som finns i ditt område. Söker du efter ett bredband med riktigt snabb hastighet ska du välja fiber. Fiberanslutningen är dyr att installera, med det är den mest framtidssäkra bredbandslösningen.

För att skaffa fiber behöver du dra fiberkablar in till ditt hus och kontakta en operatör för installation. Många gånger går det att få fiberanslutningen till ett billigare pris genom att flera hus på din gata eller i ditt bostadsområde också är intresserade av att skaffa fiber.

Förutom fiber finns det ADSL, som fungerar så att man kopplar bredbandet via telefonjacket. Du kan också få fiber genom ett kabel-tv-uttag som finns i ditt hus. Mobilt bredband är en bra lösning om du inte kan få bredband via fiber, ADSL eller kabel-tv, eller om du vill kunna använda ditt bredband på flera olika platser.