Spara el med ny energimärkning

Nu märks köksfläktar med en märkning som underlättar ett energismart val.

En ny energimärkning för köksfläktar och en uppdatering av den befintliga märkningen för ugnar ska göra det enklare att göra energismarta val. Det rapporterar Energimyndigheten.

Köksfläktarna i sig drar inte en stor mängd energi, utan det är processen då utsugsfläkten ersätter den uppvärmda inomhusluften med ny uppvärmd luft som är den stora boven, enligt Energimyndigheten. Ersättningen av uppvärmd luft kan kräva tio gånger så mycket energi som enbart driften av köksfläkten. 

Källa: Bild: Energimyndigheten

Alla nyproducerade köksfläktar ska därmed, från och med den 1 januari i år, vara märkta med en ny energimärkning. Märkningen klargör energieffektiviteten, effektiviteten hos fettfiltreringen och hur högt ljud som avges vid användning. Dessutom ställs krav på begränsat luftflöde samt på bra ljus. I och med energimärkningen ska det bli enklare för konsumenter att på egen hand göra jämförelser mellan olika fläktar - kolfilter- som utsugssfläktar. 

- Köksfläkten är för många en viktig inredningsdetalj i köket. Men hittills är det nog få som har tänkt på hur valet av köksfläkt påverkar energianvändningen i hemmet, säger Johanna Whitlock vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Samtidigt har energimärkningen för ugnar skärpts vid årsskiftet. Märkningen har utvidgats med fler klasser, med syfte att ge konsumenter fler energismarta produkter att välja bland samt för att fortsätta utvecklingen av allt mer effektiva ugnar.