Småhustaxeringen inte korrekt

Villaägarnas Riksförbund har undersökt småhustaxeringen och har hittat felvärderingar.

Värdet på småhustaxeringen är i genomsnitt felvärderat med över 300 000 kronor. Det visar en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Wusel007 (CC BY-SA 3.0)

Skatteverket har nu börjat sända ut förslag till taxeringsvärde till landets alla småhusägare. Med utskicken vill Skatteverket och Lantmäteriet se om den antagna genomsnittliga värdeförändringen är rätt. Syftet är att fastslå ett genomsnittligt värde för småhus efter de försäljningar som gått igenom i den närmaste omgivningen. Det slutgiltiga försäljningspriset för småhus under perioden 2011 till 2013 är vad som ligger till grund för värdenivåerna. Taxeringsvärdet hos en fastighet ska ligga på samma nivå som 75 procent av medelvärdet för liknande småhus.

Det har dock framkommit att småhusen är felvärderade med i genomsnitt 306 000 kronor, eller 21 procent. 

Det är Villaägarnas Riksförbund som kollat närmare på småhusens taxeringsvärde för nästa år. I sin undersökning har en jämförelse skett mellan de förslag som nu skickas ut med det pris på småhus som omsattes 2011-2013. Resultatet är att medeltaxeringsvärdena skiljer sig från målsättningen 75 procent - med drygt 20 procent i genomsnitt.

Ser man till enskilda kommuner uppnår det genomsnittliga felet till 51 procent i Norsjö och Danderyd är felvärderat med i genomsnitt 940 000 kronor. Störst felaktig värdering i procent ses främst i glesbygder och landsbygd, medan störst felvärdering i kronor ses i storstadsområden.

Taxeringen av småhus beräknas kosta 200 miljoner kronor. Vilket ger ett system som anses vara korrekt i genomsnitt, men ej på hushållsnivå. Villaägarna menar att myndigheternas beräkning av taxeringsvärdet är alldeles för simpelt. 

"Det enda myndigheterna prövar är om taxeringsvärdena i genomsnitt är 75 procent i varje värdeområde. Det finns 9180 värdeområden vilket innebär att det finns cirka 220 småhus i genomsnitt per värdeområde. Även om taxeringsvärdena i genomsnitt är 75 procent i ett värdeområde kan enskilda hus få taxeringsvärden som klart avviker från 75 procent av marknadsvärdet på huset."

- Ingen hade accepterat om inkomstskatt eller bolagsskatt beräknades genom massvärdering och gissningar vilket däremot tillåts ske med småhus, säger Villaägarnas Riksförbunds chefekonom Daniel Liljeberg i ett pressmeddelande.