Skatteverket granskar utlandssvenskarnas fastighetsaffärer i Sverige

Svenskarna utomlands slarvar med deklarationerna.

Svenskar bosatta utomlands missar ofta att deklarera sina hus- och markaffärer som sker inom Sveriges gränser – nu kontrar Skatteverket med en granskning.

Det finns ingen definitiv siffra över exakt hur många svenskar som permanent bor utomlands, men enligt undersökningar utförda av svenska ambassader i samband med föreningen Svenskar i Världen uppskattas det till bort åt en halv miljon. Av dessa personer äger en femtedel – alltså cirka 100.000 – tomtmark eller fastigheter i hemlandet. Men när det kommer till att deklarera större förändringar såsom försäljning eller uthyrning av egendomen är det många som slarvar eller helt sonika låter bli att redovisa det alls. Skatteverket går nu ut med ett pressmeddelande där det uppges att man ska granska svenskarnas fastighetsaffärer från utlandet noga, för att få ett grepp om vidden av slarvet, och vad man kan göra för att minska det i fortsättningen.

- Vi tittar bland annat på försäljning av skog och skogsprodukter från fastigheter som ägs av utlandsbosatta, eftersom vi har sett tecken på att man inte redovisar som man ska, säger Henrik Lund på Skatteverket.

Vad slarvet beror på – om ens deklarationen fylls i överhuvudtaget – är ännu oklart men troligtvis är det så att alla inte är insatta i vad regelverket säger. En vanlig missuppfattning är att det i situationer som dessa är reglerna i landet man bor i och inte Sveriges som gäller, men så är det alltså inte – svensk mark = svensk skatt.

- En del av de yrkanden på avdrag som görs i deklarationen tyder på att man inte känner till reglerna, säger Henrik Lund.