Skapa din egen midsommarstång

Traditionen midsommarafton med dess firande är en mycket omtyckt högtid bland de allra flesta. För många betyder midsommar god mat med släkt och vänner, härlig stämning, musik och dans kring midsommarstången. Ska du resa en midsommarstång imorgon så kommer här lite fakta kring midsommar och ett par användbara tips!

Imorgon vankas midsommarafton, vår traditionella högtid som firas vid sommarsolståndet. Historiskt sett så började vi fira midsommar i Norden från 1200-talet.

I Sverige brukar midsommarfirandet firas på den fredag som infaller mellan den 19-25 juni och dagen efter firas också midsommardagen.

Firandet beror på sommarsolståndet, d.v.s. den tidpunkt då solen står som högst på himlen på norra halvklotet, norr om stjärnbilden kräftans vändkrets. Därför varierar också datumet för när vi firar.

Till de Svenska traditionerna på midsommarafton hör det till att man brukar klä en midsommarstång eller en majstång, som det också heter. Vi äter också gärna den goda midsommarmaten, som brukar bestå av bland annat sill och färskpotatis. Midsommarstången reser vi upp och dansar runt med traditionell ringdans och sång.

En midsommarstång består av en stång eller påle, som kläs med björkris och blommor. Den kan variera i storlekshöjd men till traditionen hör att man klär stången med björklöv, blommor och kransar.

På allmänna platser där det förekommer ett öppet firande hör det till vanligheterna att man reser en stor stång, den kan vara runt 20-30 meter. Vid stångresningen behöver man stötta stången med rep som drar upp stången. Det finns faktiskt ett ord för personen som håller i detta jobb, en så kallad ”stångkapten”.

I våra svenska hushåll brukar vi oftast ge oss ut till närmaste skog för att hugga ner en björk. Trädet björk finns i tre olika arter i Sverige, dessa arter kalls vårtbjörk, glasbjörk och dvärgbjörk. Den vanligaste björken i Sverige är vårtbjörk. Det går även bra att använda sig utav ett hopspikat kors i trä.

Ska du hugga ner en björk så välj en med en bra krona. Därefter behöver du ta bort kvistar och löv från björken. Enklast är att använda sig av ett bra trädgårdsredskap då de tjocka grenarna kan vara ganska starkt fästa i björken.

Midsommarstången brukar skapas i en form av ett kors med kransar som hänger från tvären eller fler kransar som man hänger i band och knyter runt pålen. Bilda ett kors av stammen och fäst björkriset med ståltråd eller snöre på korset.

Sedan kan du börja dekorera med blommor. Man kan i princip välja vilka blommor man vill, till vanligheterna hör att man pryder midsommarstången med bland annat lupiner, smörblommor och hundkex.

Linda in blommorna i björkriset, och fäst en bit ståltråd runt blommorna så de verkligen sitter fast.

Det hör också till vanligheterna att man har en blomsterkrans i håret under midsommar. Kransarna binds med björkris och ståltråd och dekoreras sedan med blommor och blad.

När du klätt din midsommarstång är det dags att resa upp den på tomten. Gör ett hål i marken och tryck ner stången, se till så att den inte får för mycket vikt på en sida och lutar.

Nu är midsommarstången färdig!

Såhär kan det se ut när man reser en midsommarstång på allmän plats..