Så sköter du ditt poolvatten

Visst är det skönt med ett dopp i poolen? Se dock till att vattnet är i balans innan du hoppar i!

Sommaren är utan tvekan här och det är inte många som säger nej till ett dopp eller två. Har du en egen pool på tomten är det viktigt att du sköter om ditt poolvatten, för ett skönare bad.

Källa: Wikimedia Commons Bild: NeapolisUni (CC BY-SA 3.0)

För att poolen ska möta de förväntningar man har är det av vikt att vattnet är väl balanserat. Balansen i poolvattnet beräknas med hjälp av temperatur, pH-värde, kalciumhårdhet och total alkalinitet. Resultatet ger svar på om vattnet är aggressivt, kalkutfällande eller i balans.

Så här räknar du ut vattnets balans:

Indexvärde = (pH+temperaturfaktor+kalciumhårdhetsfaktor+alkalinitetsfaktor) - 12,1

Ett indexvärde högre än +0,5 ger ett kalkutfällande och därmed grumligt vatten med beläggningar av kalk på väggar och rör.

Ett indexvärde lägre än -0,5 ger ett aggressivt vatten som kan irritera ögon och slemhinnor samtidigt som maskinella delar kan förstöras.

För att få hjälp med mätning av de olika faktorerna, tag kontakt med en återförsäljare av pooler. Vet du dina värden besök Folkpool och beräkna indexvärdet med Poolkemikalkylatorn.

När vattnet är bra balanserat är det beständigt och du behöver endast kontrollera pH-värdet och klorvärdet regelbundet. Balansen förändras när du tillför nytt vatten och använder rengöringsmedel med lågt pH frekvent.

När pH-värdet är för lågt eller högt i vattnet, finns det risk för att poolen kan få skador. Dessutom kan vattnets klor börja irritera ögon. Sänker och höjer pH-värdet gör du med hjälp av särskilda pH-regleringspreparat.

Ideala värden för poolvattnet

FAKTORVÄRDE
pH7,2-7,6
Klor totalt0,7-2,0
Fritt klor0,7-2,0
Bundet Klor0-0,5
Alkalinitet80-120 ppm
Kalkhaltminst 100 ppm (ska alltid vara högre än Alkalinitet
Cyanursyra0-50 ppm (endast för pooler utomhus)

Källa: Alltipool.se, Pema.cc, Folkpool.se

Hålla poolvattnet rent

För att undvika uppkomst av alger och bakterier i poolvattnet behöver det desinficeras genom kemisk rening. Det vanligaste medlet att använda för desinfektion är klor. Det finns två typer av klor som tillsammans utgör det totala klorvärdet: fritt och bundet. Du vill alltid ha fritt klor i ditt poolvatten, som är det som faktiskt desinfekterar.

Bundet klor skapas genom en reaktion mellan fritt klor och vattnets föroreningar. När detta sker, uppkommer den inte så alltid uppskattade doften av klor. Det är möjligt att frigöra bundet klor genom så kallad chockklorering. En chockklorering utförs med hjälp av särskilda medel.