Rot-avdraget sänks till förmån av bostäder

Regeringen kan komma att sänka ROT-avdraget vid årsskiftet. Det för att stimulera nybyggandet av bostäder.

Regeringen kan komma att sänka ROT-avdraget vid årsskiftet. Det för att stimulera nybyggandet av bostäder.

Källa: Regeringskansliet Bild: Martina Huber

Trots att den sittande regeringen hade som vallöfte att inte riva upp reformen, har de rödgröna nu presenterat ett förslag om minskat ROT-avdrag. Förslaget lyder att i stället för 50 procent, kommer 30 procent vara möjligt att dra av på totalkostnaden för utfört arbete.

- Så subventionen blir lite mindre, säger finansminister Magdalena Andersson till TV4 Nyheterna.

Skulle förslaget gå igenom innebär det att renoveringar blir dyrare. Till exempel skulle en ombyggnad för sammanlagt 20 000 kronor kosta 4 000 kronor mer än vad det gör i nuläget.

Bakgrunden till förslaget är att pengarna ska investeras i nybygge. Regeringen har som mål att bygga 250 000 nya bostäder mellan 2015-2020.

Främst ska det satsas på hyresrätter och studentbostäder, där regeringen föreslagit ett investeringsstöd för bygge på platser med bostadsbrist. Totalt uppgår stödet till 3,2 miljarder kronor per år, vilket ska finansieras av den föreslagna minskningen av ROT-avdraget. Förslaget kommer att vara en del av budgetpropositionen för år 2016.

- Det är viktigt att rikta om pengar från ombyggnation till nybyggnation, kommenterar statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på onsdagen.

- Vi kan inte lägga hur mycket pengar som helst på ombyggnation.