Färre renoveringar vid avskaffat ROT-avdrag

Högst troligen minskar ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden vid årsskiftet. Hur påverkas då antalet renoveringar?

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer kommer 46 procent av de svenska hushållen att renovera mindre om ROT-avdraget avskaffas. Framförallt är det villaägare som uppger att de skulle lägga renoveringar på is - här svarar 49 procent att de skulle renovera mindre än tidigare. Bland bostadsrättsägare menar endast en av tre att de skulle renovera mindre om avdraget togs bort.

Varje år spenderar 59 procent av landets villaägare mellan 5 000 och 50 000 kronor på renoveringar, medan andelen hos bostadsrättsägare som spenderar likvärdigt uppgår till 36 procent. De större investeringarna sker i kök och badrum, som 25 respektive 37 procent av villa- och bostadsrättsägarna har planer på att renovera den närmsta tiden.

- Exakt vilka följder den aviserade sänkningen av ROT-avdraget kommer att få är svårt att sia om, men klart är att väldigt många tagit det säkra framför det osäkra och renoverar nu innan årsskiftet. På senare år ar det även blivit väldigt vanligt att man gör värdehöjande reparationer och en del renoveringar inför en försäljning. Efterfrågan på välskötta bostäder, där man inte måste börja renovera direkt, har ökat sedan kravet på egen insats om minst 15 procent av priset kom, kommenterar Tanja Ilic, VD Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

BostadsägareVilla/RadhusBostadsrätt
Jag skulle renovera mindre46 %49 %33 %
Jag skulle renovera mer2 %2 %4 %
Det skulle inte påverka mina renoveringsplaner34 %33 %24 %
Jag har inga renoveringsplaner11 %10 %19 %
Vet ej6 %6 %10 %