Ren tvättmaskin leder till ren tvätt

Genom att rengöra din tvättmaskin regelbundet minskar du risken för att din tvätt luktar illa.

Det händer allt för ofta att dina nytvättade kläder luktar illa efter en omgång i maskinen. Det spelar ingen roll hur du tvättar eller torkar - doften sitter kvar ändå. Då är det en rengöring av tvättmaskinen som är lösningen!

Källa: Wikimedia Commons Bild: Jorge Díaz

Efter en tvätt, oftast i låga temperaturer och med tvättmedel fritt från fosfat, kan det hända att smuts och medel blir kvar i tvättmaskinstunnan. När detta händer skapas en trivsam plats för bakteriers tillväxt. Det är bakterierna som vid nästa tvätt skapar den otrevliga doften.

Det finns fler fördelar än väldoftande kläder när det kommer till att rengöra tvättmaskinen - genom att underhålla maskinen regelbundet ökar du dess livslängd. Det här kan du göra för att få en ren och fräsch tvättmaskin:

1. Ha koll på gummilisten som sitter runt luckan på maskinen. Rengör listen från hår och andra smutsrester ofta.

2. Kör tvättmedelsfacket i diskmaskinen regelbundet.

3. Rengör tvättmaskinsfiltret där smutsvattnet passerar och öppna luckan till filtret några gånger varje år. Det resulterar i att frånvattenpumpen inte belastas lika hårt.

4. Avkalka din maskin - gäller särskilt dig som bor i ett område med hårt vatten. Har du mjukt eller medelhårt vatten är en avkalkning per år att rekommendera, de med hårt vatten kräver fler. Du avkalkar genom att tillföra ett avkalkningsmedel alternativt citronsyra i facket för tvättmedel och köra igång maskinen på ett standardprogram. Välj ej ett ekonomi- eller snabbprogram.

5. Rengöring med klorin dödar bakterier i din maskin. Häll i en skvätt klorin i facken för tvättmedel samt sköljmedel och kör igång maskinen på ett standardprogram, 40 grader. Kör därefter en tom omgång för att göra maskinen helt ren från klorin.