Ränteläget påverkar marknaden mer än lågt utbud

För första gången influerar det låga ränteläget bostadsmarknaden mer än vad det låga utbudet gör.

För första gången influerar det låga ränteläget bostadsmarknaden mer än vad det låga utbudet gör. Det visar Mäklarsamfundets kvartalsprognos "Mäklarinsikt".

Under en längre period har det knapra utbudet av bostadsrätter varit den största påverkansfaktorn på marknaden enligt landets mäklare. Nu har dock trenden brutits. Ränteläget är i stället den faktor som kommer att påverka mest. Det låga ränteläget har en stor påverkan anser hela 74 procent av fastighetsmäklarna. På småhusmarknaden anses samtidigt det låga utbudet och ränteläget ha lika stor effekt.

Den tredje största påverkansfaktorn på både småhus- och bostadsrättsmarknaden förväntas vara media.

- Dagens ränteläge gör det billigt att låna pengar samtidigt som det låga utbudet ger snabba prisstegringar där folk vill bo, kommenterar Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

När det gäller marknaden för fritidshus har mäklare fått svara på vad som höjer efterfrågan på fastigheterna. Så många som 98 procent uppger att den största påverkansfaktorn är ett sjönära läge. Även indraget vatten och omgivningarna påverkar efterfrågan mycket. Den faktor som klättrat mest sedan senaste kvartalsprognosen är "plats för många personer", vilket 49 procent av mäklarna ansåg vara en viktig faktor.

- Att läget i hög grad styr attraktiviteten på fritidshusmarknaden är ingen nyhet, men det är intressant att faktorn "plats för många" seglar upp. Såväl hem som fritidshus är nav i människors liv, jag tolkar de här siffrorna som att digitaliseringen inte lyckats minska lusten för mänskliga möten, tvärtom.