Kraftig uppgång av boprisförväntningar

Hushållens förväntningar på bopriserna steg markant i mars månad. Det visar Boprisindikatorn från SEB.

Källa: Bild: David Castor

Under mars månad steg boprisförväntningarna med sex enheter till 71 procent. Samtidigt minskade andelen hushåll som tror på fallande priser det kommande året till 11 procent och andelen som tror på oförändrade bopriser sjönk till 12 procent. Det innebär att boprisindikatorn skrivs till 60 i mars månad - vilket är en uppgång med hela tio punkter jämfört med februari.

- Det är en ovanligt stor uppgång. En viktig förklaring är den räntesänkning som Riksbanken genomförde i februari. Utsikterna om fortsatt extremt låga räntor verkar just nu väga tyngre än de politiska diskussionerna om till exempel slopade ränteavdrag och hårdare amorteringskrav, konstaterar Jens Magnusson, privatekonom SEB, i ett pressmeddelande.

Om ett års tid tror hushållen i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,03 procent. Det är en markant justering från februari då hushållen uppgav 0,15 procent som rimlig ränta.

- Ränteförväntningarna sjunker rejält. Hushållen ligger visserligen fortfarande högre än både Riksbankens och marknadens prognoser med det är tydligt att Riksbanken senaste räntesänkning har gjort intryck. Att hushållens förväntningar på reporäntan nu är rekordlåga är sannolikt en viktig förklaring till den stora uppgången i boprisförväntningarna, säger Magnusson.

Inom de närmsta tre månaderna uppger fem procent av hushållen med helt eller delvis rörlig ränta att de kommer binda räntan. Det är likvärdigt med andelen i februari.

BORPRISINDIKATORN

MAR16 FEB16 JAN16 DEC15 NOV15 OKT15 SEP15 AUG15 JUL15 JUN15 MAJ15 APR15
60 50 43 54 60 64 72 67 67 66 65 67