Köksrenovering mesta värdehöjare enligt villaägare

Enligt svenska villaägare är en köksrenovering det bästa alternativet för att höja värdet på sin bostad.

Enligt svenska villaägare är en köksrenovering det bästa alternativet för att höja värdet på sin bostad. Det framkommer av en undersökning från Länsförsäkringar.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Comera Cuisines (CC BY-SA 3.0)

När landets villaägare önskar öka värdet på sin bostad är det en renovering av köket som står närmast. Hela 40 procent anser en köksrenovering vara den mesta värdehöjaren. Hack i häl följer en badrumsrenovering, som 39 procent av hushållen tror på. På tredje plats hamnar ett nytt värdesystem så som bergvärme och värmepanna.

- Läget och storleken på bostaden är det som är mest avgörande för priset. Vi har sett att allt fler bostäder som är ute till försäljning har nya eller renoverade kök eller badrum och det är också något som många köpare attraheras av även om vi inte kan säga att priset ökar på grund av det. Däremot är totalrenoverade bostäder er lättsålda och kan ge ett högre försäljningspris. Men att renovera kök eller badrum inför en försäljning är oftast en ganska osäker investering, säger Jonas Berglund vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Göteborg, i ett pressmeddelande.

Vilka av följande två renoveringar/förändringar höjer värdet på bostaden mest?

PLACERINGRENOVERINGANDEL
1Kök40 %
2Badrum39 %
3Värmesystem30 %
4Takbeläggning15 %
5Fönster11 %
6Fasad7 %
7Terass, altan, stenläggning7 %
8Ytskikt6 %
9Dränering6 %
10Vet ej6 %
11Tillbyggnad6 %
12Golv4 %
13Trädgård4 %
14El2 %
15Hängrännor, stuprör, plåtarbete0 %