Justering av prognos för påbörjade småhus

Trä- och möbelföretagen (TMF) justerar sin prognos för påbörjade småhus under året 2015.

Trä- och möbelföretagen (TMF) justerar sin prognos för påbörjade småhus under året 2015. Det meddelar organisationen i ett pressmeddelande.

Källa: TMF Bild: Sam Sylven

Av senaste Trähusbarometern (december 2014) från TMF framkom att 8 000 småhus skulle påbörjas under det kommande året. Nu har antalet höjts med 1 000 småhus till 9 000.

- Anledningen är att vi har en fortsatt stabil marknad med stor efterfrågan, i kombination med låga räntor, berättar Gustaf Edgren vid TMF i ett pressmeddelande.

Ökningen av prognosen är en följd av konjunkturen samt den generella bostadsbristen som råder. I alla fall till större del än att justeringen beror på strukturella och förbättrade förutsättningar för bostadsbyggande. Enligt småhusföretagen är läget där fortsatt bekymmersamt, skriver TMF.

- Ett eventuellt amorteringskrav kommer med all sannolikhet att bromsa nyproduktionen av bostäder kraftigt, vilket inte lär vara förenligt med regeringens mål om 250 000 nya bostäder. Nyproduktionen av bostäder måste få övergångsregler eller undantas från amorteringskravet, menar Edgren.

Under 2014 var påbörjade småhus 8 400 till antalet, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån. Det var en ökning med 27 procent från motsvarande period föregående år. Under de senaste sex månaderna, augusti 2014 till januari 2015, ökade orderingången med 27 procent i en jämförelse med samma period 2013-2014.