IKEA först med ny AR-teknik

Som ett av världens första företag lanserar IKEA en ny applikation i Augumented Reality.

Snart kan du uppleva hur IKEA-möbler passar in i ditt hem utan ett platt paket i sikte. Företagets nya app, som fått namnet IKEA Place, låter användaren se hur soffan, byrån eller matbordet fungerar i din boning - och det skalenligt i 3D.

Den nya appen är uppbyggd med en alldeles ny ARKit-teknik som utvecklats av Apple och IKEA blir ett av världens första bolag att lansera en AR-applikation på plattformen. Med appen vill IKEA förändra sättet att handla möbler. 

- IKEA Place gör det lättare att fatta köpbeslut i ens eget hem. Man inspireras och kan testa många olika produkter, stilar och färger, i verkliga rumsmiljöer genom ett enkelt svep med fingret, berättar Michael Valdsgaard, chef för digital transformation på Inter IKEA Systems.

- På samma sätt som internet ser vi att AR, tillsammans med VR (Virtual Reality), kommer att förändra spelplanen för detaljhandeln. Skillnaden är att den här gången kommer det att gå mycket snabbare.

Appen kommer inledningsvis omfatta drygt 2 000 IKEA-produkter, där den första versionen framförallt fokuserar på större möbler för vardagsrummet så som soffor, fåtöljer och soffbord. Samtliga produkter visas automatiskt skalenligt utifrån måtten på valt rum och det med en precision på 98 procent. Den nydanande AR-tekniken är så exakt att det kommer vara möjligt att se allt från tygets struktur till hur belysning och skuggor ter sig kring inredningen.

- Apples ARKit ger IKEA möjligheten att vara en del av utvecklingen inom AR, ett för kunderna tillgängligt verktyg som tydligt visar hur väl ens köptankar och idéer kommer att se ut i praktiken, säger Michael Valdsgaard.

Det stannar dock inte vid att användaren digitalt kommer kunna se IKEA-produkter i hemmet innan köp. I appen går det även att spara ned och dela sitt resultat i både bild och film samt så är det möjligt att klicka hem sina favoritprodukter direkt från appen.

- Nu har tekniken hunnit ikapp vår ambition. Med AR tar vi ett viktigt steg mot att kunna erbjuda fler kanaler, ökat tillgänglighet och enkelhet för våra kunder, i vår strävan efter att skapa en bättre vardag för de många människorna, avslutar Valdsgaard.

Amerikanarna blir först med att få ta del av den nya appen, som lanseras i USA redan den 19 september. I Sverige får vi hålla oss till veckan därpå.

Så fungerar IKEA Place

1. Uppdatera din Apple-enhet till iOS 11 och ladda ned IKEA Place-appen helt kostnadsfritt från Apple App Store. 

2. Scanna av golvet i önskat rum.

3. Bläddra igenom produktlistan och välj dina favoriter.

4. Flytta och placera produkten i ditt rum.