Hyra hus utomlands

Funderar du på att hyra ett hus utomlands? Kanske söker du efter tillflykt över sommaren, över helgen eller också så kanske du längtar iväg och vill känna friheten av att bo i ett riktigt hus. Detta är du inte ensam om, allt fler börjar experimentera med semestertraditioner och logi. Och faktum är, att runt om i världen väntar en hel del huspärlor på att bli uthyrda!

Hitta en hyresförmedlare

När du ger dig ut i cyberrymden för att söka efter hus finns det vissa saker som kan vara bra att känna till. Det är skillnad på att hyra ett hus från en hyresförmedlare och en privatperson.

Vill du inte hyra via en förmedlare utomlands så finns det även föremedlingsbyråer med kontor i Sverige. Använder du en förmedlingsbyrå med kontor i Sverige kan du också nyttja svenska lagar om något skulle krångla.

Hyr du ett hus från en hyresförmedlare kan detta ge dig en trygghet i form av service och bekvämligheter. Det kan också vara en trygghet att hyra hus via en förmedlare när det gäller kommunikation. En hyresförmedlare har oftast klara riktlinjer kring vad de erbjuder sina gäster men också på vilka sätt de kan vara till hjälp vid service.

När man filtrerar sin sökning online brukar det finnas med en hel del alternativ. I vissa fall stöter du säkert på alternativ i sökningen som du inte tänkt på innan. Se detta som en tillgång och fråga förmedlaren om det är någonting du saknar.

Det finns till exempel vissa förmedlare som hyr ut hus under fasta sommarperioder och då erbjuds även fasta priser där tillgång till exempelvis pool och tvättstuga ingår.

Det är inte heller fel att hyra av en privatperson. Faktum är att du kan säkert komma undan billigare om du hyr privat men då får du räkna med att vara mer självgående. Se till att någon som kan språket väl hjälper dig att kommunicera med den som hyr ut huset.

Innan man skriver på ett hyresavtal är det viktigt att se till så att allt man kommit överens om står med i avtalet.

Eftersom du som hyresgäst kommer att stå som ansvarig (vid undantag för vissa försäkringar) för eventuella skador som uppstår i huset är det viktigt att det finns utförlig information om husets konstruktion, antal rum, faciliteter och information om vilka möbler som finns på plats ifall att du hyr möblerat.

Hyran är också väsentlig när du ska hyra ett hus. Det finns så kallade ”Långtidshyror”. Då skriv kontraktet under ett eller flera år. Dessa kontrakt är mycket billigare än korttidshyror men då är inte heller mäklarens provision med i priset.

Ska du hyra ett hus i Italien finns det flera saker som kan vara bra att känna till. Det finns inte några hyresregleringar i Italien vilket konkret innebär att hyresvärden har rätt att ta ut hur mycket denne själv vill i hyra. Det finns alltså inget tak för hyreskostnaden. Hyresvärden är dock fortfarande bunden till kontraktet ni skrivit.

Något annat som kan vara bra att känna till är att i Italien är det obligatoriskt med en energideklaration. En sådan deklaration redovisar hur mycket det kostar att värma upp huset på vintern.

”Be om referenser”

Tänk smart om du ska hyra av en privatperson. Det är viktigt att du kan försäkra dig om att personen som hyr ut sitt boende är seriös och pålitlig. Därför kan det vara bra att be om en referens och fråga om dennes tidigare erfarenheter av uthyraren.

”Introduktionspriset kan bli dyrt”

Många uthyrare brukar ta en så kallad garantidepå och då tillkommer oftast en eller två månadshyror och en månad i förskott. Därför kan det vara bra att du är inställd på att introduktionspriset kan blir rätt dyrt när du börjar hyra.

Hyr du privat så tillkommer också en garantidepå. Där tillkommer också fler månadshyror i förskott och ibland begär uthyraren att årsbeloppet bankgaranteras. Garantidepån kan man sedan få tillbaka om man inte bryter kontraktet.

Om någonting går sönder i huset och det skulle behöva repareras är det viktigt att känna till att detta oftast inte betalas av hyresförmedlaren.

Viktigt att känna till är att el och telefon aldrig är inklusive i hyran. Ibland kan även kommunala skatter tillkomma för hyresgästen. Därför är det extra viktigt att du förstår innebörden i avtalet och vad det är du skriver under.

Se till att följande saker framgår i kontraktet:

Uppsägningstid (Här brukar mellan två veckor och två månader vara rimligt).

Gas (Finns det en gasspis i huset bör utgifter för detta framgå i kontraktet)

Vatten (Se till att det står både vatten och varmvatten i kontraktet)

Sophämtning (Kommer underlätta för dig som hyr hus)

Eventuella föreningsavgifter (Hyr du av en förening istället för en privatperson är det viktigt att alla avgifter som föreningen drar står med i kontraktet).

Andra utgifter som du bör ha med i beräkningen men också kunna läsa om i det skriftliga kontraktet är el och gas.

Spanien lockar med låga bostadspriser

Spanien är ett populärt land att spendera sin semester på. Inte minst bland oss svenskar, enligt spansk statistik reste över en miljon personer från Sverige till Spanien år 2011.

Det som lockar oss svenskar till Spanien är inte bara solen, stränderna, den otroligt goda maten och kulturen utan också de låga bostadspriserna som sjunkit de senaste åren.

Vill du spendera flera veckor i Spanien kan det vara bekvämt att hyra ett hus. Så sätt kommer du bort från massturismen och kommer närmare lokalbefolkningen.

Alla vägar bär till Rom..

Är ett känt uttryck som du säkert hört många gånger tidigare! Rom är Italiens huvudstad och Italien har under många år varit en populär semesterdestination bland oss svenskar. Faktum är att Italien är Europas femte mest folktäta land.

Italien lockar med vingårdar, fantastisk kultur, natur, shopping, bilar, Rivierans badstränder och mycket annat! Det är en perfekt destination för både barnfamiljer, äldre och yngre.

Det som är tjusningen med Italien och att hyra ett hus just där är att många hyr ut mysiga gårdar som förhöjer semestervistelsen. Byggnationen bland husen är generellt väldigt charmig i Italien.

Här nedan följer några tips på sidor där du kan hitta hus för uthyrning utomlands

http://www.novasol.se/ - Nordeuropas största förmedlare av semesterhus och stugor. På hemsidan kan du välja mellan en mängd olika destinationer, boendealternativ och se utförlig information om tillgängliga turistmöjligheter.

http://www.interhome.se/ - Interhome grundades i Schweiz och är idag Europas ledande uthyrare av kvalitetssäkrade semesterhus och lägenheter över hela världen. På sidan kan du filtrera din sökning i detalj och lägga till egna önskemål.

http://www.homeaway.se/ - Världens största marknadsplats online för uthyrning av semesterbostäder. Knyter samman fastighetsägare eller annonsförer och hyresgäster världen över.