Hushållens fondpengar ökade 2014

SCB har presenterat ett statistiskt meddelande kring investeringsfonder år 2014. Statistiken visar bland annat att den totala fondförmögenheten i svenskregistrerade fonder ökat och samma sak gäller för hushållen.

Om man tittar på föregående kvartal så står det klart att det skett en ökning i hushållens fondförmögenhet. En ökning på hela 11 miljarder. SCB uppger att under första kvartalet 2014 var hushållens direktägda fondförmögenhet i svenskregistrerade investeringsfonder totalt 436 miljarder kronor.

SCB skriver att den ökande fondförmögenheten delvis beror på att hushållens nettosparande var positivt under första kvartalet. Då steg även hushållens indirekta fondinnehav som består av premiepension och fondförsäkring. Dessa ökade med 14 respektive 15 miljarder under första kvartalet. Den totala uppgången blev 524 miljarder för hushållens indirekta fondinnehav i premiepension och fondförsäkringen uppgick till 552 miljarder. Nettosparandet och fonderna uppgick till 2,9 miljarder. 

Annan intressant fakta kring hushållen som framkommer i statistiken är att räntefonder nettoköptes för 1,3 miljarder och hushållen nettosålde aktiefonder för 5,1 miljarder.

Hushållens indirekta fondinnehav består av premiepension och fondförsäkring. Dessa ökade med 14 respektive 15 miljarder under första kvartalet. Den totala uppgången blev 524 miljarder för hushållens indirekta fondinnehav i premiepension och fondförsäkringen uppgick till 552 miljarder.

I statistiken kan man även läsa att sparande i aktiefonder minskar. Totalt såldes aktiefonder för 7,3 miljarder kronor mer än vad de köptes för. Trots att sparandet i aktiefonder minskat så var det totala nettosparandet positivt och uppgick totalt till 43,4 miljarder. Att sparandet minskat uppger SCB man tror beror på att flertalet av världens börser hade en dämpad utveckling under första kvartalet 2014 jämnfört med fjärde kvartalet 2013. 

Vill du veta mer om investeringsfonderna 1:a kvartalet 2014 kan du ta del av statistiken här.