Hushållen tror på fortsatt höga bopriser

Blir det billigare eller dyrare att köpa bostad framöver? Om Svenskarna får dela sin tro kring frågan så visar det sig att en stor majoritet av hushållen tror på fortsatt höga bopriser, enligt SEB:s boprisindikator.

Enligt SEB:s boprisindikator tror en stor majoritet av hushållen på fortsatt stigande bopriser. 70 procent av de tillfrågade hushållen tror att bostadspriserna kommer att stiga under det kommande året, en minimal minskning jämför med föregående månad då siffran var 71 procent. "En tänkbar förklaring är att räntorna redan är så låga att hushållen inte tror att ytterligare sänkningar har någon större betydelse" säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Redan under förra månaden i samband med Riksbankens stora sänkning av reporäntan kunde SEB märka av att det är en stor majoritet som tror på forsatta prisuppgångar. Jens Magnusson säger i ett pressmeddelande från SEB att det kan vara så att hushållen förväntar sig att de sänkta räntorna kommer att vägas upp av åtgärder som är inriktade på att minska hushållens skuldsättning.

Skillnader mellan regioner är stora

Boprisindikatorn skiljer sig i olika delar av landet. För Stockholmsområdet stiger Boprisindikatorn till den nya rekordnivån 72 från 70 förra månaden. Tittar man lite längre ner i landet, i Skåne, så ligger indikatorn nu på 51 och det är en uppgång med åtta enheter jämfört med 43 förra månaden. I Västra Götaland är indikatorn 63 vilket är en uppgång med fyra enheter från förra månaden.