Allt fler hushåll egenproducerar el

Det blir allt mer populärt bland svenska hushåll att stå för sin egen produktion av el. Men hur påverkar detta miljön, energisystemet och de Svenska elbolagen?

Det har blivit allt mer populärt att producera sin egen el eller att äga andelar av verk som producerar. Genom att installera solceller eller ett mindre vindkraftverk på hemmafronten går man långsiktigt i vinst och lämnar sura elräkningar bakom sig. Utvecklingen med egenproducerad el går snabbt framåt och frågor om miljö, Sveriges elbolag och energisystemet väcks.

                                                                                                                                                     

I dagens samhälle är det inte ovanligt att man stöter på hus och byggnader med solceller eller andra mindre elverk. Utvecklingen har gått snabbt framåt och allt fler inser fördelarna med att stå för sin egen elproduktion. Men vägar fördelarna upp nackdelarna? 

Kostnaderna för att installera solceller alternativt mindre vindkraftverk är idag skyhöga. Ekonomiskt lönar det sig dock i längden - den elen som hushållet inte konsumerar kan säljas ut till elnätsbolagen samt så försvinner de eländiga elräkningarna. Elbolagen säljer sedan vidare elen för egen vinning. Kanske är det just du som försörjer grannen intill! 

Solceller kräver just sol för att producera el, vilket betyder att under nattetid och molniga dagar står produktionen helt still eller minskar, det leder till  att man ändå behöver köpa el från bolagen. Likaväl gäller detta vindkraftverk - blåser det inte produceras ingen el. Miljön då? Som de flesta vet är solenergi och vindkraft förnyelsebar energi. Påverkan på den svenska naturen blir minimal. Den påverkan som visserligen sker, äger rum under tillverkning och transport, men kompenseras under åren som producent. Som ett självförsörjande hushåll påverkas man inte av politiska beslut som berör landets elproduktion eller nedstängning av till exempel kärnkraftverk. Genom egenproduktion ger man sig själv en garanti för framtiden.