Hitta din tomt

Så här hittar du den perfekta tomten för dig!

Har du tankar på att bygga eget hus och letar efter den perfekta tomten? Hus.se ger dig tips som hjälper dig hitta just din drömtomt!

Källa: Wikimedia Commons Bild: 313tuba (CC BY-SA 3.0)

Det finns flera olika sätt att gå tillväga för att hitta en tomt som passar dina behov. Du kan antingen köpa tomt genom kommunen, kolla igenom hemsidor med annonser, själv leta upp en tomt och be om att få köpa eller ta del av din hustillverkares utbud.


KOMMUNEN

Det första du ska göra är att placera dig i din valda kommuns tomtkö. En tomtkö finns i större delen av Sveriges kommuner och erbjuder tomter efter kötid. Hur lång kötiden är varierar från kommun till kommun, allt beror på var du väljer att bosätta dig.

Vanligtvis kostar det ett par till några hundra kronor per år att vara placerad i en tomtkö.


HEMSIDOR

Det finns vanligtvis flera tomter till salu på hemsidor som specialiserar sig på förmedling och annonser. Genom att regelbundet kolla igenom flera olika hemsidor kan drömtomten snart dyka upp. Tomter kan säljas både privat och via mäklare - men kom ihåg att alltid se till att köpet går rätt till. Tomter hittar du hos bland annat Blocket BostadHemnet och Booli.


HITTA EGET

Vet du redan vart du vill bygga ditt drömhus - ta en sväng runt det aktuella området och kika in de tomter som finns. Hittar du en plats som du gillar, tag kontakt med markägaren och be om att få stycka av en bit som du kan köpa. Det skadar aldrig att fråga! 

Du hittar markägaren antingen genom att kontakta stadsbyggnadskontoret och lämna adressen eller enkelt söka på adress eller fastighetsbeteckning hos Metria FastighetSök.


HUSTILLVERKARNAS UTBUD

Vissa hustillverkare erbjuder idag även tomter - med kravet att du väljer att bygga ett hus med samma företag. Hustillverkarnas utbud av tomter hittar du hos vardera företags hemsida.

Att köpa tomt via en tillverkare av hus, underlättar hela processen. Du slipper helt enkelt leta tomt på egen hand. Dock, blir du samtidigt  tvungen att välja ett hus från tillverkarens existerande utbud. Det gör att du inte helt själv kan bestämma utseendet på ditt boende utan får hålla dig inom vissa ramar.

Det händer att kostnaden för tomten som hustillverkaren erbjuder ligger högt i pris - högre än om du hade funnit samma tomt på marknaden. Det är dock möjligt att pruta ned priset. Besök tingsrätten för att få ta del av det pris som tillverkaren köpte upp tomten för, då har du ett belopp att utgå från.


INNAN TOMTKÖPET

  • Se över Lantmäteriets fastighetsregister för att försäkra dig om att den valda tomten har en fastighetsbeteckning.
  • Tag kontakt med din kommun och kontrollera så att det ej finns några restriktioner för din tomt.
  • Inspektera marken noga. Om du inte önskar lägga ned extra tid och pengar på att spränga, påla eller förstärka tomten innan bygge.
  • Kontakta kommunen för information om hur stort bygget får vara.
  • Är tomten kompatibel med det bygget du önskar utföra - är väderstrecken rätt, vilken utsikt får du?
  • Hur ser den allmänna kommunikationen ut i närområdet?
  • Hur ser närområdet ut generellt? Finns det lekplatser för barn, parker, vatten?
  • Får du ut det du behöver av ett boende på tomten - trädgård, terrass, garage
  • Hur ser växtligheten ut - vad kan du göra med den?

Källa: Wikimedia Commons Bild: Dan Koehl (CC BY-SA 3.0)

Väderstreck och sol

Innan du fullbordar köpet är det bra att se över hur tomten är placerad. Var solen stiger upp samt hur den ligger på dagen och på kvällen är viktiga faktorer att ta reda på. Önskar du till exempel att din framtida uteplats ska ha sol under dagen och kvällen bör den vara riktad åt syd och väst. Är därför huvudgatan riktad åt väst kommer din uteplats att vara placerad på framsidan av huset, vilket inte är uppskattat hos många. Kontrollera därför väderstrecken och solen så de passar dina behov innan du skriver under kontraktet.


Hus i närheten och insyn

Finns det några andra hus i närheten som förhindrar att sol når din möjliga altan under vissa tider på dygnet? Är grannarnas garage intill den plats du tänkt placera ditt vardagsrum? Det här är viktigt att se över när du letar efter den ultimata tomten. Ha också koll på hur mycket insyn både grannar och förbipasserande på gatan skulle få.

Det är även viktigt att ha respekt för de område din tomt ligger belägen i. Ditt bygge bör passa in i omgivningen, allra mer så när området är äldre.


Åh, vilken utsikt!

Det är inte många som säger nej till en oslagbar utsikt från sitt hus. Hur ser utsikten ut från tomten - passar det in med hur bygget och fönster kan placeras? Experimentera med utformningen och placeringen av huset för att nå bästa resultat.


Hur ser marken ut?

Beroende på tomtens utseende, passar olika typer av hus bäst in. Lutar marken eller finns det nivåskillnader kan ett sluttningshus eller ett etagehus vara rätt väg att gå. Är tomten plan passar enklare enplans- och tvåplanshus bättre, då det blir svårt och kan se märkligt ut med ett etagehus.

Låt alltid en specialist inspektera marken innan köpet sker. Det kan finnas berg, marken kan vara vattensjuk och grundvattnet kan ligga ytligt. Om du inte önskar lägga ned extra tid och pengar på att spränga, påla eller förstärka tomten innan bygge, rekommenderas att noga inspektera tomten.


Then I'll huff, and I'll puff

Hur ser vindförhållanden ut på tomten? Ligger tomten i ett strandnära läge eller på öppna vidder där det blåser mycket, behövs mer tanke läggas åt husets utformning och var uteplatsen bäst placeras.

Källa: Mittbygge.se, Myresjöhus, Byggahus.se