Fler bostäder byggs

Att det råder bostadsbrist i många delar av landet är svårt att inte lägga märket till. Allt fler människor väljer att bygga nytt och enligt Boverket ser man en tydlig ökning bland husbyggarna.

Sommaren närmar sig med stormsteg och allt fler börjar se sig om efter lediga tomter och gå på lägenhets- och husvisningar. Att det råder boendebrist runt om i landet är ingen nyhet, däremot kan vi berätta att ökningen av dem som bygger nu stiger markant.

Bostadsbristen i Sverige har medfört stora samhällsekonomiska kostnader, brist på jobb är också en bidragande faktor och det är främst i tillväxtregionerna där framförallt unga människor har svårt att hitta en egen bostad.

I slutet av årsskiftet skedde en kraftig ökning bland nya bostadsbyggen, och jämfört med 2012 ser man en ökning på nästan 50 %. Enligt Boverket rör det sig om en ökning, främst inom flerbostadshus även om det också skett en ökning kring hyresrätter och bostadsrätter. Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät tyder mycket på att det även i år kan komma att ske en ökning, men då främst bland student- och äldrebostäder.