Fjällboende lockar

Ett av fem svenska hushåll kan tänka sig att köpa ett fritidshus i fjällen.

Ett av fem svenska hushåll kan tänka sig att köpa ett fritidshus i fjällen. Det visar en undersökning från SBAB.

Minst två miljoner svenskar beräknas resa till fjällen denna vinter. Större delen av dessa kommer att hyra boende under vistelsen, medan 20 procent av landets hushåll lockas av att köpa eget på de snötäckta bergen. Dock är utbudet på fritidshusmarknaden låg och priserna stiger i rask takt.

Under vintersäsongen 14/15 kommer 20 procent av Sveriges hushåll att besöka fjällen, samtidigt som omkring 66 procent inte planerar att göra så. Resterande 14 procent är osäkra på om de kommer göra en fjällresa. Det betyder att 2-3,4 miljoner svenskar kommer att spendera sin vinter med snö och skidor. I undersökningen framkommer det även att större andel män än kvinnor planerar att resa till fjällen samt fler yngre än äldre och före från norra Sverige än ifrån södra.

Närmare 60 procent har tänkt att hyra boende vid vistelsen i fjällen. Resterande andel är jämnt fördelad mellan boende i egen stuga, boende i lånad bostad, vandrarhem, hotell samt annat boendesätt.

- Intresset för aktiv semester har ökat och svenska fjällen lockar på vintern. Mer än 2 miljoner besökare väntas i år vilket ställer krav på att det finns boende tillgängligt, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i ett pressmeddelande.

I dag äger sex procent av landets hushåll en stuga i ett fjällnära område. Samtidigt menar 20 procent av hushållen att de kan tänka sig köpa ett  fritidshus i fjällen.

Strax över 28 000 fritidshus finns idag i landets fem största vinterturistkommuner. Sedan 2007 har det genomsnittliga priset på dessa fritidshus stigit med hela 50 procent.

- Marknaden för fritidshus och även andra bostäder i fjällvärlden verkar bli allt hetare. Stadigt stigande priser, ett snålt utbud och ett ökande köpintresse bör vara en signal för både byggare, investerare och de som vill hyra ut att det finns efterfrågan att fylla, avslutar Borg.