Energimärkning och ekodesignkrav på dammsugare

Nu ställs det högre krav på dammsugaren. En ny energimärkning ska göra det lättare att välja rätt.

Från och med den 1 september ställs det tuffare krav på nya dammsugare. En ny märkning ger konsumenten information om bland annat ljudnivå och effektivitet.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

Den nya energimärkningen ska göra det lättare för konsumenten att välja rätt dammsugare. På varje nyproducerad dammsugare ska det från och med denna månad finnas en etikett där energieffektivitetsklass, årlig energianvändning, ljudnivå, dammupptagningsförmåga och partikelutsläpp finns beskrivet. Kraven tillämpas ej på produkter som redan är ute på marknaden, dessa får fortsatt säljas.

- Givetsvis får butikerna sälja slut på de dammsugare de har, men när nya dammsugare levereras ska de ha energimärkning och klara ekodesignkraven, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Ekodesignkraven innebär att dammsugarens effekt hålls nere till max 1 600 W och att det tillkommer krav på dammupptagningsförmågan. Under 2017 kommer kraven att skärpas ytterligare då det läggs till förordningar gällande ljudnivå, filtreringsförmåga samt motorn och dammsugarslangens livslängd.

- För dammsugare har vi sett en trend mot allt högre effekt, trots att högre watt-tal inte alls behöver innebära att dammsugaren är bättre på att suga upp damm. Med dessa nya krav kan utvecklingen vändas och de dammsugare som är bäst på att utföra sin funktion gynnas, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten i pressmeddelandet.