Energimärkning för villauppvärmning

?Flertalet uppvärmningsprodukter för villa får nu en energimärkning.

Flertalet uppvärmningsprodukter för villa får nu en energimärkning. Det meddelar Energimyndigheten.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Kristoferb (CC BY-SA 3.0)

Samtliga nya värmepumpar, varmvattenberedare, ackumulatortankar samt el-, olje- och gaspannor ska från och med den 26 september ha en energimärkning. På så sätt kan de olika alternativen för uppvärmning på marknaden jämföras med varandra och underlätta valet av produkt för villaägare. Bland annat kan konsumenten se vilken produkt som är effektivast eller som låter minst.

Genom två olika energiskalor jämförs uppvärmningsprodukterna genom färg: grönt är lika med bäst - rött är lika med sämre. Dessutom finns en speciell etikett som visar att en effektivare uppvärmning kan nås via kombination med temperaturstyrning eller solvärme.

- Energimärkningsetiketten är lätt att känna igen eftersom den har samma utseende som på andra hushållsprodukter som till exempel kylskåp, dammsugare och TV-apparater, berättar Linn Stengård vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

- Energimärkningen blir en bra hjälp för konsumenten när de ska köpa uppvärmningssystem och är ett komplement till stödet från energi- och klimatrådgivaren i kommunen, säger Stengård.

Inför köp av uppvärmningssystem är det fördelaktigt att inspektera isolering, tak, väggar och fönster samt att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för råd om vilket system som är den bästa investeringen. Energimyndigheten rekommenderar även att ta in minst tre offerter och att en certifierad installatör anlitas.