En guide för dig som skall sälja din bostad

Vi går igenom alla steg i en bostadsförsäljning samt ger tips och råd. Använd guiden och genomför en lyckad bostadsförsäljning.

Att sälja sin bostad är en stor process. Det är ett projekt som känns övermäktigt för många människor men när man väl ger sig in i processen så upptäcker man att det inte är så komplicerat som man först trodde. I denna guide skall vi gå igenom steg för steg hur man går till väga för att få bostaden såld på bästa möjliga sätt. 

Du som vill läsa lite mer djupgående om att sälja hus eller lägenheter kan besöka Ekonomifokus.se. Deras sälja bostads guide erbjuder massor av lärorika artiklar om hus- och lägenhetsförsäljningar.

Bostadsförsäljningen – steg för steg

Guiden består av 10 st olika steg. Tar du ett steg i taget och genomför varje steg riktigt noggrant så kommer det att leda till en lyckad försäljning.

Steg 1 – Kontakta och välj en bra fastighetsmäklare

Detta är ett av de viktigaste stegen. Bjud hem 3-4 st olika mäklare från olika mäklarfirmor som kommer hem till dig och gör kostnadsfria värderingar av din bostad. Vid besöken kommer du att få offerter av mäklarna, bedömningar av marknadsvärdet och inte minst en uppfattning om de olika mäklarnas personlighet och yrkesskicklighet. En duktig mäklare kan hjälpa dig och guida dig igenom hela säljprocessen på bästa möjliga sätt.

Steg 2 – annonsera ut bostaden som ”kommande försäljning”

När du har valt en mäklare som du vill anlita kan du be den mäklaren att lägga ut din bostad som ”kommande”. Be mäklaren att ta ett eller några enstaka bilder på din bostad och lägg ut en kommande-annons. Om bostaden ligger som kommande försäljning i några veckor eller månader innan den kommer ut som till salu så kommer mäklaren med stor sannolikhet att ha fler spekulanter att bjuda in till visningarna av din bostad.

Steg 3 – Genomför eventuella renoveringar

Om det finns renoveringar som du tänkt genomföra innan du säljer så skall du göra dom nu. Vid steg 1, när du träffar olika mäklare kan du få tips på förbättringar eller renoveringar som bör göras innan försäljningen.

Steg 4 – Förhandsbesiktning av bostaden

Vill du besiktiga bostaden innan du säljer den? En förhandsbesiktning leder oftast till att spekulanterna känner sig tryggare i affären och du själv kan känna dig tryggare i att det inte dyker upp några obehagliga överraskningar i efterhand. En förhandsbesiktning av en villa brukar kosta från 10.000 kr upp till 20.000 kr och då brukar det ingå en dolda fel försäkring. Förhandsbesiktningar av bostadsrätter är billigare. Be din mäklare om kontaktuppgifter till en bra besiktningsman, de brukar ha bra samarbetspartners.

Steg 5 – Inför fotograferingen

Du skall göra bostaden så fin som möjligt inför fotograferingen. Antingen fixar du stylingen själv eller så anlitar du en stylist. Stylister tar med sin egen inredning och kombinerar med din befintliga inredning när de stylar din bostad. Hur mycket som behöver göras och hur mycket det kostar bedömer stylisten. Du får en offert som du kan välja själv om du vill acceptera eller inte.

Steg 6 – Fotograferingen

Mäklaren tar med sin professionella fotograf som kommer och tar bilder på din bostad. Det brukar ta 1-1,5 timme och kostnaden för fotograferingen ingår i princip alltid i mäklarens provision.

Steg 7 – Annonsera ut bostaden på Hemnet

Bostaden annonseras ut på Hemnet, i lokaltidningar osv. Detta steg sköter mäklaren men det kan vara bra för dig som säljare att hålla lite koll så att bostaden syns på så många ställen som möjligt.

Steg 8 - Visningar

Inför visningarna är det dags att fixa bostaden igen. Helst skall den se ut ungefär som den gjorde vid fotograferingen.

Steg 9 – Budgivningen

Även detta steg sköter mäklaren i stor utsträckning. Normalt sett får du som säljare alla bud som kommer in på sms. Mäklaren håller kontakten med dig under processen och det är sedan du som skall välja vem av budgivarna som skall få köpa din bostad. Vanligtvis är det den med det högsta budet som får köpa men ibland kan andra förutsättningar göra att säljaren väljer att någon annan än vinnaren får köpa.

Steg 10 – Kontraktskrivning med en köpare

Innan kontraktet signeras måste man vara överens om alla villkor. Man skall bestämma vilket datum som tillträde skall ske, om bostaden skall besiktigas eller om det finns några andra villkor som skall med i kontraktet. När väl kontraktet skrivs så träffas man vanligtvis i mäklarens lokaler, går igenom avtalet tillsammans och både köpare och säljare signerar avtalet.

Steg 11 – Flytten

Den dagen då man skall lämna över nycklarna till bostaden så skall den vara flyttstädad och helt tömd på prylar. Själva flytten kan man genomföra själv eller så anlitar man en flyttfirma. Med RUT-avdraget så blir flyttfirman inte så jättedyr.

Steg 12 – Tillträdet

Vid tillträdet genomförs slutbetalningen och nycklarna lämnas över till köparen.
Eventuella bolån löses och resterande belopp sätts in på ditt konto.

Genomför försäljningen själv, utan mäklare

Du kan genomföra hela försäljningen själv, utan hjälp av en mäklare. Du kommer då att spara in mäklararvodet men statistiken visar att du får mindre betalt för din bostad om du säljer den själv. Tanken är att de högre slutpriset skall betala mäklarens arvode och mer därtill. Av statistiken att döma så tjänar du pengar på att anlita en mäklare och du slipper dessutom att göra allt jobb själv.