Elpriserna stiger

Den senaste tidens försvagningar av den svenska kronan har lett till att elpriserna stiger.

I och med att den svenska kronan blir svagare gentemot euron, stiger landets elpriser. Det visar en ny undersökning från Nordpool.

Elbörsen Nordpool använder sig av euro vid handel av el, vilket betyder att det svenska elpriset bygger på den europeiska unionens valuta. När kronan försvagas mot euron stiger därmed elpriserna i svenska kronor. Jämför man med kronan har euron det senaste året blivit åtta procent dyrare. Jämför man bara med början av året har kronan försvagats med fyra procent. Elskling.se, som jämför elavtal på internet, skriver att en euro låg runt 8,5 kronor förra hösten. Idag kostar en euro 9,2 kronor.

- En svag kronkurs missgynnar svenska hushåll vid köp av allt som är i utländska valutor som exempelvis hotellrum, varor från utländska webbshoppar och även el i och med att det handlas i euro, säger Elskling.se:s VD Faraz Azima i ett pressmeddelande.

Riksbankens chockartade sänkning av reporäntan i juli är den största anledningen till försvagningen av den svenska kronan, tillsammans med sommarens låga omsättning på valutamarknaden. Kronan är även starkt påverkad av de krig och oroligheter som pågår i framförallt Ukraina och Irak samt det utbrott av ebola som drabbat Västafrika, skriver Dagens Industri.

Källa: Wikimedia Commons Bild: 123df (CC BY-SA 3.0)

Källa: Elskling.se & Dagens Industri