Drömmen om landet

Många drömmer om att lämna storstadslivet bakom sig för att ta klivet ut på landet. Innan man beger sig till banken kan det dock vara smart att känna på livet som lantbo.

Alltid haft en dröm om att bo på landet? Där man vaknar upp till fåglarnas kvitter och eldar i den öppna spisen för värme? Att flytta ut till landet efter hela livet som trogen stadsbo kan mötas både med förtjusning och förskräckelse - prova därför på att hyra det där röda huset med vita knutar innan du går till banken!

Pröva på innan

Genom att hyra ett boende på landet får man en uppfattning om fördelar och nackdelar innan man fullt tar steget till lantbo. För vissa blir testperioden som en uppenbarelse och man funderar över varför man inte fattat beslutet tidigare. För andra blir upplevelsen inte alls som man tänkt. Det kan vara otäta dörrar och fönster, nattliga ljud från skogen eller usel mobiltäckning som får drömmen om landet att gå i kras. 

Att ha koll på

Innan man skriver på hyreskontraktet för lanthuset är det dock viktigt att ha koll på läget. Första steget är att klarlägga vad som ingår i hyran. Hyr man privat på landet är hyresvärden ofta oerfaren när det gäller sin uppgift - vilket många gånger kan leda till tvister när problem uppstår. För större delen av alla enskilda hus är det kallhyra som gäller. Se över vad värmen ligger på i månaden och rådgör sedan med kommunens energirådgivare om kostnaden är skälig. Har huset direktverkande el är det angeläget att veta att värmekostnaderna lätt kan rusa iväg under vintermånaderna. 

Skriv ned allt som kan och kommer att kräva utgifter. Sophämtning, slamtömning, sotning med mera är exempel på sådana bestyr. Gå även igenom vem som ska stå för gräsklippning och snöröjning för att undvika framtida dispyter. Undersök om det är okej att du som hyresgäst plockar frukt eller bär från trädgården, om du har tillgång till eventuella andra byggnader på marken och om vattenkvalitén är bra. Det kan rekommenderas att be om telefonnummer till tidigare hyresgäster för att få höra om deras tid i bostaden.

Önskar man bo kvar i huset en längre tid är det av betydelse att veta att besittningsskyddet inte håller lika starkt. Om hyresvärden själv eller dess närstående vill flytta in i bostaden är dem berättigade detta.