Det ljusnar på bostadsmarknaden

Marknaden har repat sig och bostadsbyggandet ökar nu kraftigt.

                                                                                                                                                                                 Bild: Johannes Jansson/norden.org

Bostadsbyggandet har ökat kraftigt i år. Totalt 37 000 nya bostäder byggs - en ökning med 45 procent jämfört med samma period ifjol.

Efter några riktigt magra år kan man nu åter se en ljusning på bostadsmarknaden. Dyningarna från den omfattande ekonomiska kris som de senaste åren hämmat utvecklingen i Europa - och i förlängning Sverige - satte djupa spår inom byggbranschen, men dessa håller nu med besked på att byggas över och förpassas till historien. Omfattande investeringar har gjorts och byggbolagen har samlat kraft för att nu kunna tillgodose marknaden. Bara i år har 37 000 nya bostäder byggts.

Och bättre blir det, enligt Boverket, vars indikatorer pekar på att 40 000 nya projekt kommer tas an nästa år - dubbelt så många som under krisåret 2009. Majoriteten av det som kommer att byggas är flerbostadshus och balansen mellan boendeformer kommer vara relativt jämn, med ett lite större antal hyres- än bostadsrätter.

Utvecklingen går framåt även för andra typer av bostäder. 2015 förväntas 9 000 småhus stå klara för inflyttning, och även om nivåerna inte nått lika höga höjder som under åren innan 2008 spås byggandet fortsätta öka. Det finns anledning till glädje även för landets studenter - en samhällsgrupp som traditionellt sett haft det väldigt tufft i frågan om att hitta någonstans att bo för ett skäligt pris. I så många som 39 kommuner gör man under året en väsentlig satsning på studentbostäder, och allting tyder på att nivån kommer att förbli hög även nästa år.

Källa: Boverket