7 000 småhus påbörjas under 2014

TMF står fast vid sin prognos att 7 000 småhus påbörjas under 2014. Trots ett ökat bygge de senaste halvåret.

Trä- och möbelföretagen (TMF) förutser, likt tidigare prognos, att det totalt kommer påbörjas bygge av 7 000 småhus under 2014. En siffra som är historiskt låg. Det visar den nya Trähusbarometern.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Joe Mabel (CC BY-SA 3.0)

Det går att se en minimal ökning av småhusbyggandet under 2014, men överlag befinner sig siffrorna på en historiskt låg nivå. Ser man till det totala byggandet av bostäder har småhusbyggandet aldrig tidigare varit så lågt. Det meddelade Trä- och möbelföretagen under gårdagen.

- Bolånetakets negativa effekt på nyproduktionen kvarstår och är den enskilt största orsaken till att folk inte lyckas få sitt drömboende, säger Gustaf Edgren hos TMF i ett pressmeddelande.

De företag som är medlemmar i TMF anser att det är finansiella hinder och dålig tillgång på attraktiv mark som är orsaken till det låga byggandet av småhus idag.

- Står sig aktuella prognoser, som säger 40 000 påbörjade bostäder 2014, är det bra - däremot är nuvarande fördelning skev. Eftersom 7 av 10 anser att villa- och radhusboende är den mest attraktiva bostadsformen, är denna låga nivå inte hållbar. Rätt byggt med spårbunden kollektivtrafik är rad- och småhusområden en given del av den moderna hållbara storstadsbebyggelsen med små miljömässiga avtryck, menar Gustaf Edgren.

Under årets första sex månader påbörjades bygget av 3 550 småhus, vilket motsvarar en ökning på 11 procent från samma period under föregående år. Dock håller TMF fast vid att 7 000 småhus kommer påbörjas under året. Nästa år beräknas 7 500 småhus se ljuset.