Begränsad service hos Lantmäteriet

Lantmäteriet byter system och under tiden begränsas myndighetens service och tjänster.

Under vecka 39 driftsätter Lantmäteriet ett nytt system för fastighetsinskrivning. Det betyder begränsningar i service och tjänster hos myndigheten.

Källa: Lantmäteriet Bild: Linda Alfvegren

Fastighetsinskrivning

Mellan 22 september till och med 26 september kommer Lantmäteriets Fastighetsinskrivning att vara stängd. Det medför att det inte kommer kunna ske några handläggningar av ärenden som lagfart, inteckning, tomträtt eller avtalsrättigheter.

Fastighetsregistret

Mellan 19 september till 1 oktober uppdateras ej fastighetsregistret med information om fastigheter, ägare, inteckningar och avtalsrättigheter. Därmed påverkas även Lantmäteriets fastighetsbildningsverksamhet.

Pantbrevssystemet

Från 25 september klockan 20:00 till och med 29 september klockan 08:00 kommer myndighetens pantbrevssystem vara stängd.

Annan service

Under hela vecka 39 kommer det inte vara möjligt att få svar på frågor gällande ärendestatus via telefonkontakt. Lantmäteriets E-ansökan gällande inskrivningsärenden begränsas, men kan användas till viss del.

Varför?

Lantmäteriets nuvarande system är inne på ålderns höst och är i behov av utbyte. Det nya systemet ska leda till bättre och säkrare service för samhället, fastighetsägare och medborgare, tack vare elektroniska ärenden och tillgänglig fastighetsinformation. Målsättningen är att effektivisera inskrivningsprocessen och minska riskerna för störningar.

När?

Driftsättningen hos Lantmäteriet kommer att pågå mellan 19 september till och med 29 september. Den 29 september kommer handläggning av inskrivningsärenden åter igen vara möjligt.