Barnens trädgård

Här hittar du flera roligheter som skapar en spännande trädgård för småttingarna!

Få barnen att spendera mer tid utomhus genom att skapa en spännande trädgård. Här ger vi tips på roligheter som lockar ut småttingarna i gräset.

Sandlådan

Klassikern sandlådan är enkelt och roligt. När du köper eller bygger en sandlåda, se till att placera den i skugga eller under solskydd. Häll i så kallad putssand, som är formbar. När lådan ej används rekommenderas att täcka över den med ett lock eller ett nät.

Gungan

Det finns inte mycket roligare än gungan. Se dock till att ställningen är korrekt monterad, med ett fritt utrymme på 3-4 meter både bakom och framför. Gjut helst fast gungställningen och förankra minst 30 centimeter ned i marken. Tag bort stenar och grus samt lägg gräsarmering eller liknande som skydd vid fall. Gungan i sig bör hänga runt 30-40 centimeter ovan mark. Gör ställningen mer spännande genom att fästa romerska ringar eller repstegar utöver den klassiska gungan.

Rutschkanan och klätterställningen

En rutschkana slår aldrig fel! Se dock till att inte placera den i riktning mot syd eller väst, då solen kan göra kanan brännhet. Förankra den väl i marken. Finns det repstegar eller lianer rekommenderas att fästa dessa i marken - för att minska olycksrisken.

Lekstugan

En lekstuga är uppskattad av de flesta. Det går att bygga själv eller köpa färdiga - och de kommer i alla möjliga former och färger. Varför inte göra en minikopia av huset, eller återskapa någon barnfavorit som Villa Villekulla eller Muminhuset. Se till att huset står stabilt och att det inte finns risk för att det välter.

Studsmattan

Studsmattan har växt avsevärt i popularitet de senaste åren. Inte konstigt är det då den både lockar barn och vuxna till lek. Se till att ha ett skyddsnät runt mattan - utan nät är det stor risk för skador.

Fotbollsmål

Bygg ett eget fotbollsmål och placera i trädgården. Här kan barnen underhålla sig i timmar med att träna på straffar och annat som hör fotboll till! Se till så att målet är stabilt och inte kan välta. 

Källa: Wikimedia Commons Bild: Slashme/Werner100359/Jrcla2 (CC BY-SA 3.0)