Avveckla flyttskatten?

Villaägarnas Riksförbund pushar Sveriges riksdagspartier i frågan om flyttskatt inför det kommande valet.

Villaägarnas Riksförbund pushar Sveriges riksdagspartier i frågan om flyttskatt inför valet.

Säljer man sin bostad idag så är man obligerad att betala skatt för den vinst man gjort på försäljningen. Vinsten är priset för bostaden vid försäljning reducerat med inköpskostnaden, kostnader för till- & ombyggnationer samt andra initiativ som höjt kvalitén på bostaden under de senaste 5 åren. Skattesatsen ligger, sedan 2008, på 22 % av vinsten. Vid förlust kompenseras man med 15 % av förlustsumman mot annan beskattning. Genom att begära uppskov  är det möjligt att skjuta upp vinsten vid köp av bostad. Köper man sedan en bostad för lägre pris än den man säljer minskas uppskovet man får göra med bostädernas prisskillnad. Sedan 2008 ska även en löpande skatt betalas på 0,5 % av hela uppskovssumman. Köper man hus eller tomt ska man dessutom betala stämpelskatter: lagfartsavgift, pantbrevsskatt och expeditionsavgift. 

Villaägarnas Riksförbund menar att de höga flyttskatterna tvingar folk att bo kvar i bostäder som ej längre passar deras behov. Detta resulterar i att flyttkedjan bryts och att bostadsmarknaden blir mindre rörlig. Villaägarna anser att flyttskatterna bör avvecklas under en längre period samt att upphovsskatten avskaffas omgående. Man vill verka för en avskaffad pantbrevsskatt för hushåll med stora behov av lån samt föra en undersökning om huruvida lagfartsavgiften (som ej har någonting med statens kostnader för lagfart att höra) kan avskaffas.

Centerpartiet har ej drivit frågan om sänkta flyttskatter. Bostadspolitiska talespersonen Ola Johansson kräver dock att regeringen utreder en möjlig sänkning av reavinstskatten.

Folkpartiet har ej drivit frågan om avvecklande av flyttskatterna. Vice ordförande i Riksdagens civilutskott Nina Lundström kräver att regeringen utreder reavinstskattens betydelse för bostadsmarknadens rörlighet.

Kristdemokraterna har inget officiellt ställningstagande till huruvida flyttskatterna bör avvecklas. Bostadsminister Stefan Attefall har dock vid flera tillfällen kritiserat flyttskatternas negativa inverkan på bostadsmarknadens rörlighet.

Miljöpartiet har ej uttalat sig om flyttskatterna.

Moderaterna strävar inte efter att avveckla flyttskatterna. Riksdagsledamöter har dock talat för att avveckla kapitalvinstskatten på privatbostäder, för att fler äldre hushåll ska vilja flytta.

Socialdemokraterna har tidigare drivit frågan om att avveckla uppskovsskatten. I dagsläget anser man dock att ingen av flyttskatterna ska sänkas. Riksdagsledamot Hillevi Larsson kräver dock att regeringen utreder ett avskaffande av uppskovsskatten.

Sverigedemokraterna har uttalat att man vill sänka stämpelskatten för att uppmuntra till mer bostadsproduktion. 

Vänsterpartiet har tidigare ansett att möjligheten till uppskov ska avskaffas och att man innan dess ska sänka uppskovsmöjligheten. Inget rapporteras om detta idag.