Avgifter för bygglov skenar

En färsk rapport visar att avgifterna för plan- och bygglov som Sveriges kommuner tar ut ökat kraftigt de senaste femton åren.

Av rapporten, som tagits fram av Kungliga Tekniska Högskolan, framkommer att plan- och bygglovsavgifterna per hus ökat med i genomsnitt 400 procent sedan år 1990. I flertalet kommuner har avgifterna ökat med otroliga 800 procent under nämnd period. Där kan nämnas bland andra Ekerö med +829 %, Nynäshamn med +837 % och Uppsala med +836 %.

- Avgiftsökningen är enorm och mest anmärkningsvärt är den stora skillnaden mellan olika kommuner. Man måste verkligen fråga sig om detta är rimligt. Planmonopolet gör att kommunerna har en oerhört stark ställning vid prissättningen, kommenterar David Johansson, VD Trä- och möbelföretagen, i ett pressmeddelande.

Parternas fokus har legat på den totala kostnadsutvecklingen, i stället för på endast markpriser och direkta byggkostnader vilket diskuterats flitigt. Resultatet visar att avgifterna för den kommunala hanteringen skenat jämfört med andra kostnader.

- Det påstår ofta att det har blivit dyrare att bygga hus, men den främsta kostnadsökningen står kontorsarbetet på kommunerna för - inte kostnaden för själva byggandet. Det är nödvändigt att tillsätta en utredning som genomför en oberoende granskning av orsaken till att just plan- och bygglovsavgifterna skenat på detta sätt, säger Johansson.