Användning av Rot-avdrag ökar

Användningen av rot-avdraget ökar. Enligt skatteverket har utbetalningar för rot-avdrag under årets första månader ökat med hela 17 procent.

Användningen av rot-avdraget ökar. Enligt skatteverket har utbetalningar för rot-avdrag under årets första månader ökat med hela 17 procent.

Rot-avdrag är ett avdrag du som privatperson har möjlighet att göra hos skatteverket om du lejer en hantverkare för att utföra ett arbete. Rot-avdraget ger dig möjlighet att spara pengar på dina renoveringar då de görs direkt av företaget du anlitat vid renoveringen, men det gäller även vid fler arbeten.

Rot är en förkortning av Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Rotavdraget kan ges till privatpersoner i Sverige vid olika typer av renoveringsarbeten i bostadshus. Då avses renoveringsarbetena i befintliga hus, du kan alltså inte använda avdraget om du bygger ett nyss hus eller en utbyggnad på tomten.

Enligt skatteverket har utbetalningar för rot-avdrag under årets första månader ökat med 17 procent. Det är en snabb ökning och på Villaägarnas hemsida kommenterade chefekonom Daniel Liljeberg ökningen som tror att den politiska tidsperioden vi befinner oss i kan ha en bidragande faktor.

- Man vet inte hur framtiden kommer att se ut för rot-avdragen, och då skyndar man sig att göra rot-avdrag det här året, så mycket man kan, medan åtgärden fortfarande finns. För nästa år kanske den är borta.

Och om rot-avdraget finns kvar även nästa år, det får vi se efter det kommande regeringsvalet.